Θετικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωαγορές

του Παντελή Μάνου

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (14/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών «απογειώθηκε» από τα στοιχεία για των πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν πτώση μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές με ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από 3,7% τον Σεπτέμβριο.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές περιόρισαν τις πιθανότητες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed προκρίνοντας ως πιο πιθανό το σενάριο μειώσεων εντός του 2024.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου έκανε βουτιά 18 μονάδες βάσης στο 4,46%.

Σε εγχώριο επίπεδο, άνοιξε σήμερα το πρωί και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για την διάθεση ποσοστού 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το 40,4% που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ αναλόγως της ζήτησης, υπάρχει περιθώριο να διατεθεί επιπλέον ποσοστό μετοχών 1,99%.

Η διάθεση μετοχών της ΕΤΕ απευθύνεται και σε εγχώριους επενδυτές (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν έως 27.441.455 μετοχές (15% της δημόσιας προσφοράς). Οι υπόλοιπες 155.501.576 μετοχές (85% της προσφοράς) θα διατεθούν, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building σε διεθνείς επενδυτές (Διεθνής Προσφορά).

Η τιμή προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 5 ευρώ, ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή, θα είναι ακριβώς ίδια στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η συνολική προσφορά να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ ή πέντε φορές υπερκάλυψη. Με την πώληση του 22% των μετοχών της ETE, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο ποσοστό 18,39%.

«Συνεχίζουμε δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου της συμμετοχής μας στην Alpha Bank, σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμικών στρατηγικών επενδυτών στην Ευρώπη. Προχωράμε, παράλληλα, με τη διάθεση μέρους της μετοχικής μας συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου. Βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας» δήλωσε χθες ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων.

Σχετικά, με την πώληση ποσοστού 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει μετά την ανακοίνωση την αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2023, στις αρχές Μαρτίου του 2024.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 1,55%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 1,31%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,41%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 1,33%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,32%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 124 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1235,27 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο κατά 2,47%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,61%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 12 bps στο 4,43%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 11 μονάδες, στο 3,65% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,87%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σε έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 1,42%, στα 79,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανάλογα κέρδη 1,31%, βρίσκεται στα $ 83,60.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει σημαντικές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0833 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος