Τέλος επιτηδεύματος και ίδρυση επιχείρησης – Φοροτεχνικός δίνει χρήσιμες συμβουλές σε ελεύθερους επαγγελματίες (video)

Array

Διευκρινίσεις όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος και το ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από την καταβολή του καθώς και τη διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης από το σπίτι, μέσω υπολογιστή, έδωσε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις».

«Το τέλος επιτηδεύματος αφορά τους επιτηδευματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε η φοροτεχνικός. Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ δήλωσε ότι απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από το συγκεκριμένο τέλος κάποιες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αρκεί να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως και η δεύτερη, πολύ σημαντική προϋπόθεση, είναι να αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων τους για πλήρη απασχόληση κατ’ ελάχιστο για τρία 12ατα σε ετήσια βάση», ανέφερε σχετικά.

Η διαδικασία για την ίδρυση επιχείρησης από το σπίτι

Σύμφωνα με την κ. Μακριδάκη πρόκειται για ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο θα μείνει,  εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι αρκετές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Αναφορικά με την «ίδρυση επιχείρησης με ένα κλικ» μέσω υπολογιστή η κ. Μακριδάκης επισήμανε ότι ο πολίτης μπορεί μέσα από τον υπολογιστή του στο σπίτι του να προχωρήσει και να ιδρύσει μια επιχείρηση με τους κωδικούς taxisnet στο gov.gr.

«Θα επιλέξουμε αν γίνεται η αίτηση για τον εαυτό μου ή εκ μέρους κάποιου τρίτου» σημείωσε εξηγώντας ότι το επόμενο βήμα είναι να ορίσει κάποιος την έδρα της κατοικίας του και σε περίπτωση που είναι ιδιόκτητη, να συμπληρώσει το ΑΤΑΚ του ακινήτου, δηλαδή τον αριθμό ταυτότητας του ακινήτου.

«Αν δεν είναι ιδιόκτητη έδρα, όπως αντιλαμβάνεστε θα χρειαστούν τα στοιχεία της μίσθωσης και στη συνέχεια ακολουθώς τα βήματα ένα ένα», επισήμανε η κ. Μακριδάκη.

Πώς επιδοτείται η αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Η φοροτεχνικός αναφέρθηκε στις «Συνδέσεις» και στο πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η επιδότηση ξεκινά από 800 ευρώ και φτάνει τα 1.000 ευρώ και αφορά την αγορά νέου ή αντικατάσταση παλιού.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr και η διαδικασία θα είναι όμοια με το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος