Tέλη Γενάρη οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος – Μέχρι πότε οι αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Array

Λήγει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το θέμα αυτό καθώς και για τις καταληκτικέςημερομηνίες πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων μίλησε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός, Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Υπάρχει η παράταση η οποία τρέχει μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Έχουν γίνει περίπου 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις. Υπολογίστηκε αρχικά από το αρμόδιο υπουργείο ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου στο 1,3 εκατ., άρα περίπου 100.000 δικαιούχοι έχουν περιθώριο στην κατοχή τους, μέχρι την Παρασκευή, να κάνουν τη συγκεκριμένη αίτηση» δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο φοροτεχνικός αποκάλυψε ότι οι δικαιούχοι που έχουν κάνει την σχετική αίτηση δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν κάποια τροποποίηση, που ενδεχομένως έχουν κάνει λανθασμένα.

«Καλό θα είναι να ανοίξει κάποια στιγμή το σύστημα και για αυτούς, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις όχι στην ουσία της αίτησης, αλλά στο τυπικό κομμάτι της αίτησης, όπως είναι για παράδειγμα ένας αριθμός παροχής ρεύματος ή ένα IBAN για να μπορεί το σύστημα να διαβάσει τις αγορές και τον δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Δεν χρειάζεται να κάνεις αγορά και στη συνέχεια να κάνεις την αίτηση. Γίνεται η αίτηση και μετά έχεις περιθώριο μέχρι τη λήξη της διαδικασίας να κάνεις την αγορά που δικαιούσαι για να λάβεις το σύνολο της επιδότησης» διευκρίνισε σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.

Tι πληρώνουμε το επόμενο δίμηνο

Όσον αφορά τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών ο κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος είναι… σταθερές αξίες.

«Έχουμε από πέρυσι τη φορολογική υποχρέωση που κουβαλάμε της χρήσης του 2021. Έχουμε την τελευταία και την προτελευταία δόση που είναι το Γενάρη και για τις δύο υποχρεώσεις, μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, είναι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που έχουμε για τη χρήση του 2021, καθώς σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που παρατάθηκαν μέχρι αυτά μέχρι τέλη Φεβρουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το Market Pass διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου αίτηση θα γίνεται για κάθε νοικοκυριό.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι επισήμανε ότι «αν μιλάμε για μονομελές νοικοκυριό είναι 16.000 ευρώ. Αν μιλάμε για έγγαμο ζευγάρι είναι 24.000 ευρώ και μετά υπάρχει προσαύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια 5.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Είτε μιλάμε για ανήλικο τέκνο, είτε μιλάμε για ενήλικο φιλοξενούμενο του νοικοκυριού». Και όπως συμπλήρωσε ο φιλοξενούμενος δεν έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση μόνος του, όμως μπορεί να συμμετάσχει μέσα στην αίτηση του νοικοκυριού, αυξάνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και αυξάνοντας και το δικαιούμενο ποσό που δικαιούται.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος