Σκυλακάκης για εκλογές: Θα γίνουν στην ώρα τους – Κοστέλο: Όποτε και αν γίνουν, η διοίκηση θα πρέπει να δουλεύει

«Θα έχουμε εκλογές όταν θα πρέπει να έχουμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ο πολιτικός κύκλος είναι για εμάς σημαντικός, αλλά πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τη δουλειά, σε πολύ δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς πόρους, τόνισε ότι δάνεια συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη προεγκριθεί από τις ελληνικές τράπεζες για επενδυτικά projects.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δουλέψει μόνο αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τώρα πια αυτό γίνεται, διεμήνυσε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος – μεταξύ άλλων – στάθηκε στην παράμετρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα: «Πάντα υπήρχε πρόβλημα, αλλά κανείς δεν είχε προσφέρει κίνητρα στη διοίκηση για να δουλέψει. Τώρα τα προσφέρουμε, με μπόνους παραγωγικότητας σε κρίσιμους τομείς».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονοµικών και Χρηµατοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, όταν η δημόσια διοίκηση σταματούσε να δουλεύει εν όψει των εκλογών. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, η διοίκηση θα πρέπει να δουλεύει», σχολίασε.

Για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ότι θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το 2026. «Αν οι επενδύσεις δεν θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε, τα λεφτά σταματούν να εκταμιεύονται. Δεν θα υπάρχει τρόπος να το επεκτείνουμε. Θα απαιτούσε την ομόφωνη απόφαση όλων των 27 χωρών της ΕΕ και αντίστοιχη έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλιο, το οποίο δεν θα ήταν ρεαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Costello, η Ελλάδα έχει «ένα καλό σχέδιο και το κυριότερο έναν καλό ρυθμό και ποιότητα παράδοσης των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο να συνεχίσει έτσι, ώστε να στείλει το μήνυμα στις αγορές πως τα πράγματα δουλεύουν». Ο ίδιος επεσήμανε ότι 6,1 δισ. ευρώ – 3% του ΑΕΠ της – έχει μεταφερθεί ήδη στην Ελλάδα. «Δουλεύουμε με την κυβέρνηση ώστε τον Σεπτέμβριο να έρθει ακόμη 1,7 δισ. και θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για 3,5 δισ. στο τέλος του έτους».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει περισσότερα καρότα παρά μαστίγια, αποκαθιστώντας στη συνείδηση πολιτών και κυβερνήσεων τα προβλήματα που προκύπτουν από την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας όπως αυτή απορρέει από τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Thomas Wieser, πρώην πρόεδρος της Euro Working Group.

Ο κ. Wieser, στάθηκε σε δύο παράγοντες που κατά τη γνώμη του κρίνουν την επιτυχία μιας χώρας: οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και να διασφαλίζεται μια αποτελεσματική κουλτούρα διακυβέρνησης από το πολιτικό σύστημα αλλά και από τα ΜΜΕ.

«Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να επωφεληθεί η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι ικανή για μεγάλα πράγματα, αρκεί να το θέλουν οι πολιτικοί και τα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα. Υπάρχει μια πιθανότητα να το πετύχει. Ας το ελπίσουμε», είπε.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος