Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Η μάχη θα είναι συνεχής κατά της φοροδιαφυγής είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζοντας μετά τον Κωστή Χατζηδάκη την εξειδίκευση των μέτρων. «Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο κ. Θεοχάρης αναλύοντας τα μέτρα και τους 3 άξονες πρωτοβουλιών.

Στους τρεις άξονες συγκαταλέγεται ο στόχος να κλείσουν οι ευκαρίες φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως και οι έλεγχοι που αξιοποιούν τα δεδομένα.

Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Τα 10 μέτρα

  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειανών μηχανών με POS που αφορά 450.000 επιχειρήσεις.:«Το θέμα είναι η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ που ήδη από το καλοκαίρι έκανε ελέγχους. Προχωρήσαμε καισ το κλείσιμο επιχειρήσεων ειδικά σε νησιά το καλοκαίρι. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει πληρωμή χωρίς απόδειξη, τόνισε ο κ. Θεχάρης.
  • Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά. Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε αλλά η διαδικασία βάσει χρονοδιαγράμματος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής προβλέπει εξάμηνο. Θα αρχίσουμε λοιπόν με σταδιακή διαδικασία και αυτό θα λύσει και το πρόβλημα του ποιος στέλνει στοιχεία στο my data, είπε ο υφυπουργός.
  • ολοκλήρωση του mydata «εφαρμογή που πρέπει να περάσει στην εποχή του απαραίτητου για τις επχιειρήσεις. Στόχος να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει έσοδα που δεν βρίσκονται στο mydata»
  • υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από τους πόλοιπους κλάδους της λιανικής
  • υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Ο στόχος του μέτρου είναι να κάνει πιο «δύσκολη τη χρήση του μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Θεοχάρης. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά 426 εκατ. ευρώ.
  • ενεργοποίση ψηφιακού δελτίου αποστολής χωρίς τη γραφειοκρατία που το συνόδευε. Το εργο είναι σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ για ψηφιοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέπει τον έλεγχο real time, είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • το πρόστιμο σε όσους πληρώνουν με μετρητά συναλλαγή άνω των 500 ευρώ θα είναι στο διπλάσιο του ύψους της συναλλαγής. Σήμερα αυτή η παράβαση, εφόσον εντοπίζεται, επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ. Μετά την αλλαγή, αν η συναλλαγή έχει αξία 1.000 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 2.000 ευρώ.
  • θεσμοθέτηση της πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω καρτών
  • αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας καυσίμων από το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης
  • Παρεμβάσεις για μακροχρόνιες μιθσώσεις. Σε όσους διαχειρίζονται τρία ή περισσότερα ακίνητα επιβάλλεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Στόχος είναι να οδηγηθούν κάποιοι και προς την μακροχρόνια μίσθωση, είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός ως μέρος του τουριστικού προϊόντος». Σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλη διαμονής.
Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος