Συνταξιούχοι που εργάζονται: Από 1ης Ιανουαρίου 2024 καταργείται η περικοπή στη σύνταξη

Οριστικοποιείται η διάταξη για την κατάργηση της περικοπής στο εισόδημα των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας η περικοπή θα αντικατασταθεί από ένα κούρεμα στον μισθό του εργαζόμενου συνταξιούχου ή από αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές εφ όσον το εισόδημα προέρχεται από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

Ένα καινούργιο σύστημα επεξεργάζεται την τελική μορφή της διάταξης στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Aπό τις αρχές του 2024 που είναι και η ημερομηνία ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού.

Αλλαγές από 1/1/2024

  • Καταργείται η κράτηση του 30% που γίνεται σήμερα σε όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται. Μια κράτηση η οποία επιβάλλεται ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι αποδοχές που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους.
  • Στη θέση αυτής της περικοπής μπαίνει μια περικοπή 15%, η οποία αυτή τη φορά θα επιβάλλεται στον μισθό του εργαζόμενου συνταξιούχου, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει, με βάση τον σχεδιασμό, ένα ανώτατο πλαφόν το οποίο φαίνεται ότι θα οριστεί στο επίπεδο της εθνικής σύνταξης, που αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 413 ευρώ.

Εαν το εισόδημα του συνταξιούχου προέρχεται από ελεύθερο επάγγελμα, είναι δηλαδή ταυτόχρονα και αυτοαπασχολούμενος, τότε εξετάζεται το σενάριο ο ΕΦΚΑ να επιβάλει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως εάν ο συνταξιούχος επιλέγει την κατώτερη ασφαλιστική κλάση των 230 ευρώ, τότε αυτή θα προσαυξάνεται και θα πηγαίνει στα 345 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα

Ο συνταξιούχος έχει αποδοχές 1.000 ευρώ από τη σύνταξή του και άλλο ένα μισθό 800 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα του επιβάλλονται κρατήσεις 300 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα του επιβάλλονται κρατήσεις 120 ευρώ, άρα θα έχει μια διαφορά υπέρ του της τάξεως των 180 ευρώ. Είναι ουσιαστικά μια αύξηση στο μεικτό εισόδημά του.

Όμως εάν το συγκεκριμένο ποσό δεν προκύπτει από μισθό αλλά προκύπτει από ελεύθερο επάγγελμα, τότε το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Διότι από τα 300 ευρώ που του επιβάλλονται σήμερα ως κράτηση θα πέσει στα 115 ευρώ, ήτοι το 50% της κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και πάλι αύξηση των καθαρών του αποδοχών περίπου κατά 185 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος