Σύνοδος του East Mediterranean Gas Forum υπό την προεδρία της Κύπρου στο Κάιρο

Της 17ης Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) προήδρευσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου (ΥΕΕΒ) Μάριος Παναγίδης.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και είναι η πρώτη από την ανάληψη της προεδρίας της Κύπρου στον οργανισμό ΕΜGF την 1η Ιανουαρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του EMGF (Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Γαλλία), ενώ συμμετείχαν ως παρατηρητές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύνοδος του East Mediterranean Gas Forum υπό την προεδρία της Κύπρου στο Κάιρο

Ο κ. Παναγίδης σε εισαγωγική του ομιλία ευχαρίστησε και συνεχάρη τις ομάδες εργασίας και τη Γραμματεία του EMGF για τα αποτελέσματα των μελετών τους στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και τη βέλτιστη ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Η Σύνοδος ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα εργασιών του EMGF για το έτος 2022, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις της Κύπρου που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και οι οποίες θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Εταιρειών Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) η οποία συμμετέχει στο EMGF. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης η μελέτη της δεύτερης φάσης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του EMGF, καθώς επίσης η στελέχωση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, τόσο ο Γενικός Διευθυντής του ΥΕΕΒ κ. Παναγίδης όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Δρ Νικολαΐδης ο οποίος τον συνόδευε, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους οποίους συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ενεργειακό τους πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι κ. Παναγίδης και Νικολαΐδης συναντήθηκαν, στο περιθώριο της έκθεσης Egypt Petroleum Show (EGYPS), με τον αντιπρόεδρο της Shell κ. De la Rey Venter, τον Γενικό Διευθυντή για αναπτυσσόμενες χώρες της Chevron κ. Chris Steele, τον Γενικό Διευθυντή της Total Energies EP Cyprus B.V. κ. Romain De La Martinière και τον Διευθυντή Έρευνας Φυσικού Αερίου της Total Energies EP Cyprus B.V κ. Michael Allain.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, εξάλλου, το κυπριακό περίπτερο στην έκθεση EGYPS 2022, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, το Invest Cyprus, η Multimarine, η Atlas Offshore, η Hill International και το κέντρο αριστείας CMMI.

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος