Συνέχεια του θετικού κλίματος στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν εκ νέου σήμερα (30/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Του Παντελή Μάνου

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Οκτώβριο, πλησιάζοντας πλέον τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός σημείωσαν την υψηλότερη ετήσια αύξηση τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν πτώση 11,5% τον Νοέμβριο, έναντι μείωσης 11,2% τον Οκτώβριο.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 διολίσθησε ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό. Άνοδος 0,2% στο προσωπικό εισόδημα. Κέρδη 0,2% για τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3%τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ παράγουν περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Έχουν ήδη προβεί σε περικοπές παραγωγής κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών από 1 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,50%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,61%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,27%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,53%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,72%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 258 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1275,13 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,31%.

Ομόλογα

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,47%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 8 bps στο 4,24%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 3,49% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,67%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,03%, στα 78,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,11%, βρίσκεται στα $ 84,06.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0934 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος