Συναγερμός για ελλείψεις στην αγορά – Επάρκεια σε σιτηρά και φυτικά έλαια στην Ελλάδα

Το πολεμικό ντόμινο στην ενέργεια και τα τρόφιμα, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παραγωγή και την τροφοδοσία της αγοράς, και φυσικά στις τιμές όλων των βασικών προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή. Αύριο Δευτέρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την επάρκεια αγαθών και τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε σιτηρά και φυτικά έλαια. Ωστόσο η Ελλάδα προετοιμάζεται για τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρέπει να φροντίσουμε να ενισχύσουμε στη χώρα μας τις συγκεκριμένες παραγωγές και τώρα και τα επόμενα χρόνια και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας, το οποίο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνει” δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη χώρα μας υπάρχει:

  • Πλήρης επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, πραγματοποιώντας μάλιστα και εξαγωγές
  • Μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο εισάγει από εναλλακτικές πηγές όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά.
  • Ηλιέλαιο, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, όμως το 90% της παραγωγής πηγαίνει για βιοκαύσιμο και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα συζητηθεί στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό είναι η επάρκεια και η αύξηση τιμών σε λιπάσματα και των ζωοτροφές. Παράλληλα, παρέχονται κίνητρα στον αγροτικό κόσμο ώστε να αυξήσουν τις ποσότητες προϊόντων που καλλιεργούν.

Το γεγονός ότι βιώνουμε 7 μήνες αισχροκέρδειας στην ενέργεια και δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα, το γεγονός ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα και ακόμα συζητάμε για το αν θα αυξηθεί ο βασικός μισθός, μια αύξηση που όπως φαίνεται, όταν έρθει, θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός, δείχνει ότι η ακρίβεια στη χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη” τόνισε ο Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα” σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από σχεδιασμούς που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποχρεωτικής καταγραφής των αποθεμάτων σε σειρά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με στόχο την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και τυχόν ελλείψεων στην αγορά.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος