Συγκριτικό τεστ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με τα ευρωπαϊκά – Ο Δ. Αλεξάκης αναλύει τη μελέτη της Deloitte (video)

Array

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή Prime του ErtNews ο Δημήτρης Αλεξάκης, senior manager στο τμήμα Χρηματοπιστωτικών Yπηρεσιών της συμβουλευτικής Deloitte, αναλύοντας την απορρόφηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Έχουμε κάνει μια μελέτη μαζί με την ομάδα μας που αφορά την λήψη κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα: Σε σύνολο κεφαλαίων που έχουν κατανεμηθεί στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αναλογούντα κεφάλαια της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι τα υψηλότερα σε σχέση με τις λοιπές χώρες» ανέφερε ο Αλεξάκης.

Οι πρωτιές στην υλοποίηση του Ελλάδα 2.0

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη o κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στο δεύτερο μεγάλο συμπέρασμα της μελέτης της Deloitte (πολυεθνική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών) που αφορά τις καταβολές των κεφαλαίων.

Συγκριτικό τεστ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με τα ευρωπαϊκά – Ο Δ. Αλεξάκης αναλύει τη μελέτη της Deloitte (video)

«Η πρώτη δόση που έχει ήδη έρθει στην χώρα μαζί με την δεύτερη δόση αυτά σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 6,1%» είπε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ταχύτητα λήψης αυτών των κεφαλαίων είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ισπανία, αλλά και ως ταχύτητα λήψης των κεφαλαίων με μια πιο στατιστική μέθοδο που μας καταδεικνύει πρώτους, σε σχέση με την μέση λήψη κεφαλαίων από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», ανέλυσε ο Senior manager στο τμήμα Χρηματοπιστωτικών Yπηρεσιών της συμβουλευτικής Deloitte.

Συγκριτικό τεστ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με τα ευρωπαϊκά – Ο Δ. Αλεξάκης αναλύει τη μελέτη της Deloitte (video)

Να διατηρηθεί η δυναμική στην απορρόφηση κεφαλαίων

«Πάνω αριστερά βλέπουμε την έναρξη αυτής της κούρσας αυτού του αγώνα δρόμου, με την υποβολή της κάθε χώρας του προγράμματος της. Από αυτή την διαδικασία, μέχρι να φτάσουμε στην καταβολή της πρώτης δόσης, πρέπει να έχει εγκριθεί το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχει καταβληθεί η χρηματοδότηση, να έχει γίνει αίτηση για την πρώτη δόση, που σημαίνει ότι έχουν επιτευχθεί κάποια ορόσημα, τα οποία τα ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνονται τα χρήματα» εξήγησε ο οικονομολόγος.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Prime» διαμορφώνεται μια δυναμική τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Είναι σημαντικό αυτή η δυναμική να διατηρηθεί και σε συνδυασμό με την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων και δράσεων, σίγουρα θα έχουν πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων και των οροσήμων που έχουν τεθεί, πολλώ δε μάλλον σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, πληθωριστικών πιέσεων και αβεβαιότητας μακροοικονομικής γενικότερα», τόνισε ο senior manager στο τμήμα Χρηματοπιστωτικών Yπηρεσιών της συμβουλευτικής Deloitte.

Πηγή: Prime | ERTNEWS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος