Στροφή των επενδυτών στα ομόλογα

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό που ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ίσως πλησιάζει στο αποκορύφωμά της.

του Παντελή Μάνου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλύτερα από το αναμενόμενο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς  οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο και 8,1% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

Για την Ελλάδα,  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο 4,1% τον ετήσιο εναρμονισμένο το Μάιο έναντι 3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τις νεότερες  εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών κοντά στο 4% για το σύνολο του έτους, από 5% που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΉΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,53%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης  CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,03%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 1,10%, το Μιλάνο παρουσιάζει άνοδο κατά 1,01% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό  0,16%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 110 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.209,05 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,79%.

ΟΜΌΛΟΓΑ

Νέα πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,23%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 bps στο 4,09%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει απώλειες κατά 4 μονάδες, στο 3,28% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού βρίσκεται στο 3,68% παρουσιάζοντας πτώση κατά 3 μονάδες βάσης.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ-  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μικρές μεταβολές  παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής έν όψει της επικείμενης συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+. 

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί οριακά κατά 0,06%, στα 68,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με  μικρή πτώση 0,10%, βρίσκεται στα $72, 50.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έχει οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0684 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος