Στο υπουργικό ελάχιστη φορολογία πολυεθνικών και αιγιαλός – Έως και 80 εκατ. ευρώ ετησίως στο ταμείο

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια από τα περίπου 20 που θα προωθηθούν συνολικά το τρέχον έτος από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης

Πρόκειται για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ελάχιστη φορολογία των πολυεθνικών αλλά και σειρά ρυθμίσεων για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον  «Πυλώνα 2» της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, που υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών που αποκτούν σε μια χώρα- μέλος βάζοντας τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί οι οποίοι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες -φορολογικούς παραδείσους.

Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% πλην όμως 2 από τις 19 πολυεθνικές έβρισκαν παράθυρα προκειμένου να φορολογηθούν χαμηλότερα σε άλλες χώρες, οπότε με το νέο καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν την διαφορά με το 15% με το άμεσο δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Το θέμα για την επιβολή ελάχιστου φόρου είχε ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τον ΟΟΣΑ με τον Οργανισμό να υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες εσόδων σε τουλάχιστον 180 – 200 δισ. δολάρια. 

Αυστηρότερο πλαίσιο… 

Όσον αφορά στο αιγιαλό και την παραλία, γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο χρήσης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού και της παραλίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά με αυθαιρεσίες που συμβαίνουν στον αιγιαλό μέσω ειδικής εφαρμογής που θα «τρέχει» στα κινητά τους τηλέφωνα. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι οι οποίοι φεύγουν από την αρμοδιότητα των δήμων και ανατίθενται στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προβλέπει ακόμη τσουχτερά πρόστιμα και ποινές τα οποία θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται άμεσα καθώς θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες προκειμένου να διασφαλίζεται η νόμιμη εκμετάλλευση του αιγιαλού.  

Ειδικότερα: 

  • Η δημοπράτηση των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Κατά παρέκκλιση, φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου πλαισίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος πέραν της 31ης Μαρτίου 2024. 
  • Οι έλεγχοι θα γίνονται κεντρικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με μικτά κλιμάκια. Οι Δήμοι δεν θα έχουν αρμοδιότητα ελέγχου. 
  • Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων θα επιτηρείται όπως συμβαίνει σήμερα με τα «λουκέτα» 24 ή 48 ωρών που επιβάλλει η ΑΑΔΕ, οι ποινές αυστηροποιούνται και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετά την απομάκρυνση των ελεγκτών, οι ξαπλώστρες για παράδειγμα να επιστρέφουν στην παράνομη θέση τους. Θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες, που θα διασφαλίζουν πως ότι απομακρύνθηκε παραμένει μακριά. 
  • Οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες καταστηματαρχών σε αιγιαλό και παραλίες, μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τους, στα πρότυπα της εφαρμογής Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος