ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 25ετίας

Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από 5,1% τον Δεκέμβριο 4,8% τον Νοέμβριο. Πρόκειται ρεκόρ 25ετίας όσον αφορά στην μεταβολή του δείκτη. Υψηλότερος πληθωρισμός είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1997 (6,8%) όταν ακόμη η χώρα είχε ως εθνικό νόμισμα τη δραχμή.

Πρόγευση της εκρηκτικής πορείας είχε δοθεί τις προηγούμενες ημέρες από την Eurostat η οποία είχε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 25ετίαςΠιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

  • Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Ιανουάριο του 2021.
  • Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το 12μηνο Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, εμφάνισε αύξηση 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου 2020 – 2021.
  • Ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή, ωστόσο, παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Πρωταγωνιστές και αυτό τον μήνα είναι οι τιμές στην ενέργεια και στα είδη διατροφής. Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο (κατά 154,8%, από 135,7% τον Δεκέμβριο), στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στο 36%, από 34,1% τον Δεκέμβριο, στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 21,6%, από 21,7% τον Δεκέμβριο, αλλά και στον ηλεκτρισμό στο 56,7%, από 45% περίπου τον Δεκέμβριο. Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται στο ελαιόλαδο (15,4%), σε αρνί και κατσίκι 17,6%, στα λαχανικά 14,4% και στις πατάτες (12,3%). Ενώ υψηλή είναι και η άνοδος τιμών στα ζυμαρικά 7,1, στο αλεύρι 6,6% και στο ψωμί 5%.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 25ετίας

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σήμερα κοντά στα 218 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τις τιμές στις αντλίες καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,865 ευρώ ανά λίτρο, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο +22% το κόστος στέγασης. Σε ομαδοποιημένο επίπεδο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος της στέγασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ενέργεια, αυξήθηκε κατά 22,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το κόστος μεταφορών ακολούθησε στο +11,1%.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 25ετίας

Τα διαρκή αγαθά και τα είδη νοικοκυριού ενισχύθηκαν κατά 3%, ενώ οι τιμές σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 5,2%. Μείωση κατά 3,2%, αντίθετα, εμφάνισαν οι τιμές στην επικοινωνία.

Φως στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης ρίχνει η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ υποχωρεί περισσότερο από 6%. Σε πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκεται και η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ με πτώση 1,3% στα 95,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 2% καταγράφει και το αμερικανικό αργό 94,2 δολ/βαρέλι.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, της ενέργειας και ειδικότερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την αγορά ομολόγων και είναι έτοιμο να παρέμβει σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού στοχευμένα για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος