Στο 6,1% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 και στο 4,5% το 2022 «δείχνει» το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022

Νεότερη, προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6,1% για το 2021 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Παράλληά, αναθεωρείται προς τα κάτω η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 στο 4,5%.

Ειδικότερα, οπως σημειώνεται στη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 6,1%, από 5,9% που είχε εκτιμήσει πρόσφατα η κυβέρνηση και 3,6% που προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Ακόμα, αναθεωρείται προς τα κάτω η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 σε 4,5% από 6,2% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Δύο εκτιμώνται ως τα στοιχεία αυτά που έχουν καθοριστικό ρόλο στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022:

(α) Η πρόβλεψη πως οι άμεσες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2022. Κατά συνέπεια, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας οδηγεί σε ισχυρή θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος (2021), που θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο (2022).
(β) Η εκτίμηση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη της οικονομίας θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα, αφενός της δυναμικής της ανάκαμψης του 2021, αφετέρου της αξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2022 για πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Πάντως, οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας σε ότι αφορά τις προβλέψεις τόσο του έτους 2021, πέραν των γεωπολιτικών παραγόντων όσο και του έτους 2022 σχετίζονται με:

  • την επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας
  • τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών
  • την ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 αξιολογείται ως ρεαλιστική, αν και αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών.

Σε ότι αφορά το 2022, «οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβολή του ΑΕΠ εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο των αντίστοιχων προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου».

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%.

«Σε ό,τι αφορά το 2022, η κύρια πηγή αβεβαιότητας αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας» επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμώντας ότι αυτή θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% κρίνεται εύλογη. Επιπλέον, η εκτιμώμενη πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 14,3% αναμένεται να συνδράμει στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ωστόσο, πηγή αβεβαιότητας αναφορικά με την προβλεπόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αποτελεί η μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν αμοιβής της μισθωτής εργασίας, η οποία προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,1%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού (2,0%). Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των συνολικών αμοιβών της μισθωτής εργασίας (+3%), που αποτελεί βασική συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης, εφόσον επιτευχθεί, θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση του όγκου της μισθωτής απασχόλησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος