Στο 3% «προσγειώθηκε» ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα – Πώς κινήθηκαν οι χρηματαγορές – Τα διεθνή στοιχεία

Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο κινήθηκε oριακά χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Τον Μάρτιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα, στο 3% (από 4,6% το Μάρτιο) «προσγειώθηκε» ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα, με τον τιμάριθμο,όμως, στα τρόφιμα να διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό (11,4%) με αιχμή τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά και τα αυγά 19,1%, στα έλαια και τα λίπη 16,2%, στα λοιπά τρόφιμα 14,6%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,8%, τον καφέ-κακάο- τσάι 12,1%, κρέατα 12%, ζάχαρη-σοκολάτες- γλυκά 11% και ψάρια 4,5%.

Επίσης, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες το 1ο τρίμηνο, σύμφωνα με την BankRegData που συγκεντρώνει τριμηνιαίες εκθέσεις που υποβάλλουν οι τράπεζες στην Federal.

Από τους σχεδόν 4.400 τραπεζικούς ομίλους της χώρας, μόλις 197 είχαν απώλειες. Τα κέρδη του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ έφτασαν στα περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 33% από πέρυσι

Tα εφάπαξ κέρδη που κατέγραψαν οι First Citizens και Flagstar, οι οποίες αγόρασαν τα της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, αντίστοιχα, μετά την χρεοκοπία τους και την πώληση τους με discount το Μάρτιο συνέβαλαν κατά το ήμισυ στην αύξηση των συνολικών κερδών του κλάδου.

Σ΄αυτό το οικονομικό πλαίσιο, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 0,27%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη απώλειες 0,09%, το Μιλάνο κινείται χαμηλότερα κατά 0,32% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι μειωμένος σε ποσοστό 0,16%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 54 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.130,20 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,62%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Με μικρές απώλειες κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,29%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 4,19% και του 10ετούς ελληνικού ανέρχεται στο 4,05% παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 4 μονάδα βάσης.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ανεπάντεχα κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Μαΐου. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μείωση της ζήτησης.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,07%, στα 72,92 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με απώλειες 1,02%, βρίσκεται στα $76,60.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και με την βρετανική λίρα. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0992 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος