Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, 1,8% στην ευρωζώνη – Ανοίγει ο δρόμος για νέα μείωση επιτοκίων του ευρώ

Μικρή αποκλιμάκωση στο 3% (από 3,2% τον Αύγουστο) σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, όταν στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το 2%, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat), ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως από το 2,2% που ήταν ένα μήνα πριν.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερός σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).

Ο δομικός δείκτης (στον οποίο δεν μετράνε οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων), διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Tον Αύγουστο οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 2% σε ετήσια βάση.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Γαλλίας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 1,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στο 1,5% από 2,3% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,9%.
Κάτω από το 1% υποχώρησε ο τιμάριθμος στην Ιταλία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,2% τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει προχωρήσει ήδη σε δύο μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο διάστημα, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος