Συνάντησε τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου ο Χρ. Σταϊκούρας: Κοινή γραμμή και στην οικονομία

Ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας για όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τις οικονομίες των δύο χωρών, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα και σε αυτή προστίθενται οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διεθνής ενεργειακή κρίση και προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ολόκληρη η Ευρώπη κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες δυσκολίες που προκλήθηκαν από εξωγενείς αιτίες, οι οποίες ξεκίνησαν από το υγειονομικό πεδίο, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και δημιούργησαν την ανάγκη άμεσης, αποφασιστικής, κοινής ανάληψης δράσης» η οποία συνοψίζεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στα εξής:

  • Ήρθησαν δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί.
  •  Έγινε πιο ευέλικτο το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις.
  •  Ελήφθησαν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προσφέρουν μια ισχυρότατη δόση στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
  •  Ενεργοποιήθηκε ένα πακέτο μέτρων, ύψους 540 δισ. ευρώ, για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών.
  •  Υιοθετήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 750 δισ. ευρώ.
  • Η Ελλάδα αξιοποίησε όλες τις παραπάνω αποφάσεις και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών, άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους άμεση και αποτελεσματική στήριξη από τον αντίκτυπο της πανδημίας, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων.
  • Συνολικά, υλοποιήσαμε μέτρα ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί της υγειονομικής κρίσης και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

«Νέο περιβάλλον για Ελλάδα και  Κύπρο δημιουργούν οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Αίγυπτο»

«Πορευόμαστε με σταθερή πυξίδα το κοινό όραμα για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία του Ελληνισμού και ολόκληρης της περιοχής μας. Εργαζόμαστε συνετά και αταλάντευτα για να αποτελούμε βασικούς παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με οδηγό το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τις ισχυρές συμμαχίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος