Στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης – Οι σχεδιασμοί για την στήριξη της κοινωνίας

Στα τωρινά επίπεδα θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδό του της Κυριακής, μειώνοντας κατά έναν τους «πονοκεφάλους» των δυτικών κυβερνήσεων για την ενεργειακή κρίση.

Στην Ελλάδα, δεδομένη είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ακριβό κόστος της ενέργειας που έχει εκτοξεύσει ξανά στα ύψη τον τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα τρόφιμα και το ράλι των επιτοκίων δανεισμού συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κοινωνία.

«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ασφυκτικός παραμένει για χιλιάδες νοικοκυριά ο κλοιός της ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια ενώ το ράλι των επιτοκίων στενεύει τα περιθώρια για τους δανειολήπτες.

H κυβέρνηση αναζητά πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον μέτρα στήριξης ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το κόστος στήριξης των δανειοληπτών θα το επωμισθούν οι τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Στοχεύουμε να βρούμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από το νέο έτος ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία».

Με τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής να καλπάζει με 12,8% τον Νοέμβριο, τον υψηλότερο από την αρχή της κρίσης, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές ακόμη και προϊόντων από το καλάθι του νοικοκυριού.

Και στα καύσιμα οι τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης παραμένουν στα ύψη.

Ανοικτό το ενεργειακό μέτωπο

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά την κυριακάτικη συνεδρίαση του Οργανισμού που εκπροσωπεί 13 εξαγωγείς πετρελαίου μεταξύ των οποίων την Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Η εβδομάδα ξεκινά με πετρέλαιο στα 86 δολάρια το βαρέλι και η διεθνής αγορά θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 323 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 222 ευρώ τον Νοέμβριο.

Καθοριστική για την πορεία τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, θα είναι η συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας όπου θα κριθεί η ικανότητα της Ευρώπης να καταλήξει σε συμφωνία για τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου.

Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θάνο Τσίρο, η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ αλλά και την πορεία των φορολογικών εσόδων. Την Τετάρτη θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο. Είναι πιθανό να κλειδώσει ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο της χρονιάς υψηλότερος από το 5,6% που γράφει ο προϋπολογισμός. Επίσης, είναι πιθανό και τον Νοέμβριο να καταγραφεί υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα.

Όσο για το πότε είπε ότι εξαρτάται από το πότε θα βρεθούν τα λεφτά. Το πού, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν τη δεδομένη στιγμή στην οικονομία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στα τρόφιμα και ίσως δούμε το 2023 επανάληψη μιας απευθείας οικονομικής ενίσχυσης των ευάλωτων. Η συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του κόστους της θέρμανσης αποτελούν επίσης προτεραιότητες. Όσον αφορά στις επιβαρύνσεις από την αύξηση των επιτοκίων, και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η ανάληψη του κόστους θα πρέπει να γίνει από τις τράπεζες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΑΒΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ, ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος