Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

του Παντελή Μάνου

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα (16/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Στο επίκεντρο των επενδυτών επανέρχονται τα εταιρικά δεδομένα, καθώς η Cisco μείωσε τις προβλέψεις για τα ετήσια έσοδα και κέρδη, ενώ η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart έκανε λόγο για αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών ενόψει των Χριστουγέννων. Στον αντίποδα, οι τριμηνιαίες πωλήσεις της Macy’s ήταν καλύτερες από τις προβλέψεις.

Στο μεταξύ, μερικές μέρες πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία (87 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) τη συμφωνία που επιμηκύνει ως τα μέσα του Ιανουαρίου τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα έληγε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους ήταν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα στο 2023 που τα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και να δώσουν στους εαυτούς τους δύο μήνες περιθώριο. Η επόμενη κρίσιμη προθεσμία είναι η 19η Ιανουαρίου 2024.

Σε εγχώριο επίπεδο, με μεγάλη υπερκάλυψη στο ξένο βιβλίο αλλά και στο ελληνικό οι προσφορές κινούνται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό βιβλίο αφορά στη διάθεση ως 27.441.455 μετοχών Εθνικής Tράπεζας ( 3% του μετοχικού της κεφαλαίου). Στη δημόσια προσφορά οι επενδυτές εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους (5,44 ευρώ). Η τιμή διάθεσης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης και ίσως είναι χαμηλότερη των 5,44 ευρώ.

Η δημόσια εγγραφή, όπως και η ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω accelerated book building, ολοκληρώθηκε στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,56%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,27%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,35%, το Μιλάνο ενισχύεται οριακά κατά 0,05%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,78%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 85 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1239,39 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο κατά 0,05%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 7 μονάδες βάσης, στο 2,57%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 10 bps στο 4,33%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 9 μονάδες, στο 3,58% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,80%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Περαιτέρω υποχώρηση παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας και έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 0,64%, στα 76,14 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 0,68%, βρίσκεται στα $ 80,63.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0850 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος