Σταϊκούρας από ΕΔΣ: Δημοσιονομική ισορροπία και βιώσιμη ανάπτυξη οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού

Array

Η οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Μιχάλη Αργυρού, στα γραφεία του ΕΔΣ.

Μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΔΣ, κα. Αναστασία Μιαούλη, και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δημήτριο Καινούργιο, Εμμανουήλ Μαματζάκη, Νίκο Τάτσο και Απόστολο Φιλιππόπουλο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ρόλο που διαδραματίζει το ΕΔΣ στο σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως στους τομείς μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Αφού έκανε αναδρομή στα πρώτα χρόνια, μετά την ίδρυση του ΕΔΣ, τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά τα οποία η παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών και ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής είχαν τεθεί υπό στενότερη και ενισχυμένη εποπτεία, τόνισε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι «διαφορετικές» καθώς η περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας έληξε τον περασμένο Αύγουστο και η χώρα συμμετέχει, ήδη, στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικά για το νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα σημείωσε:

«Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη απέναντι στις θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στη νέα γενιά, να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, βασιζόμενοι σε ίδιες δυνάμεις, ακόμη και κάτω από αντίξοες διεθνείς συγκυρίες.

Συγκυρίες όπως οι σημερινές, στις οποίες επικρατεί εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός του 2023 να καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που, εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, καθώς και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

Επίσης, ο Προϋπολογισμός καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών. Η σημαντική ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, υποστηριζόμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα της πολιτείας, αποτελεί εφαλτήριο για να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες.

Το βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας είναι, όμως, η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, κατευθύνοντας τους διαθέσιμους πόρους στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ταυτόχρονα, η τήρηση των ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΔΣ μπορεί να συνδράμει επί των πεδίων ουσιαστικής άσκησης των αρμοδιοτήτων του ως ανεξάρτητος δημοσιονομικός φορέας υπεύθυνος για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων στις οποίες βασίζεται ο εθνικός δημοσιονομικός σχεδιασμός και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, με στόχο τη βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, χωρίς να περιορίζονται οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας. Για τον αποτελεσματικό δημοσιονομικό σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, η συμβολή των ανεξάρτητων αξιολογήσεων του ΕΔΣ είναι πολύτιμη.

Στην προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της απαιτούμενης γνώσης και των τεχνικών εργαλείων για την εκτέλεση του έργου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών στέκεται αρωγός με παροχή κάθε μορφής διοικητικής ή άλλης υποστήριξης, σεβόμενο τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία του ΕΔΣ. Είμαι βέβαιος ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής την κα. Μιαούλη, θα οδηγήσει τον θεσμό στην επόμενη φάση του».

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος