Σπ. Πρωτοψάλτης – ΔΥΠΑ: «Τρέχει» το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων – Για πρώτη φορά επίδομα εργασίας

Array

Για τα προγράμματα που αφορούν 120.000 ανέργους αλλά και 150.000 εργαζόμενους, τη μείωση της ανεργίας, τα επιδόματα και την ψηφιακή κάρτα που από τη Δευτέρα είναι διαθέσιμη μέσα από το Gov.gr Wallet  μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ψηφιακή κάρτα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια – 10.000 αιτήσεις σε 36 ώρες

«Προφανώς είναι η μετατροπή ενός έντυπου εγγράφου σε ψηφιακό, είπε ο κ. Πρωτοψ αλλά ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, από τα οποία και εξαρτάται η πρόσβαση και σε ποιες», τόνισε ο κ.Πρωτοψάλτης.

Από τη Δευτέρα για πρώτη φορά η κάρτα έγινε διαθέσιμη στο  Gov.gr Wallet , μετά δηλαδή από την ταυτότητα και από το δίπλωμα οδήγησης.  ‘Οπως είπε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, «είναι κάτι το οποίο μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε είτε από android είτε από apple στο κινητό του ή σε τάμπλετ. Σε μιάμιση μέρα έγιναν 10.000 αιτήσεις και  συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το νέο αυτό βήμα στην ψηφιοποίηση του οργανισμού, ώστε να πάμε εκεί που πρέπει να είμαστε ως ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης».

«Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τις αρχές του 2010»

Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας έκλεισε στο 11,4%, ενώ ήταν 11,5% τον Οκτώβριο,  και 13,1% το 2021.αι το χαμηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2010, είπε ο κ. Πρωτοψάλτης επισημαίνοντας:

«Να αναλογιστούμε ότι το ποσοστό ανεργίας πήγε από 17,5% σε 11,4%, δηλαδή μείωση άνω των 6 μονάδων. Δεν πανηγυρίζει κανείς, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όντως έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών για τη στήριξη της απασχόλησης, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Το ποσοστό είναι 11,4% άσχετα με τον τουρισμό, διευκρίνισε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, αφού όπως είπε, με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ προσαρμόζεται το ποσοστό ανεργίας ώστε να ενσωματώνει το κομμάτι της εποχικότητας.

Από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά υπάρχει επίδομα εργασίας

Είναι το μισό επίδομα ανεργίας, υπενθύμισε ο κ. Πρωτοψάλτης συνοψίζοντας ότι όποιος επιδοτούμενος άνεργος βρει δουλειά θα συνεχίσει να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας επιπλέον του μισθού του ως κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας. Είναι επιβράβευση ουσιαστικά γι αυτόν, ο οποίος ενώ έπαιρνε το επίδομα ανεργίας, θα πιάσει δουλειά μέσα σε αυτό το 12μηνο», πρόσθεσε.

Παράδειγμα: Αν έχω 12 μήνες επιδοτούμενη ανεργία και τον έκτο μήνα πιάσω δουλειά, θα συνεχίσω να παίρνω για 6 μήνες το 50% του επιδόματος ανεργίας

Τρέχει το πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων

Σύμφωνα με τον Κ. Πρωτοψάλτη είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων που έχει γίνει ποτέ. Αφορά 150.000 εργαζόμενους με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Οι αιτήσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τις 65.000. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα θέλει να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, συμμετέχει μέχρι και για 80 ώρες με πέντε ευρώ την ώρα για το επίδομα.

Επίδομα κατάρτισης: Υποχρεωτική πιστοποίηση και ως 400 ευρώ

Το επίδομα κατάρτισης είναι έως 400 ευρώ και για πρώτη φορά υπάρχει πιστοποίηση υποχρεωτική, δηλαδή θα δώσουν εξετάσεις για να πάρουν την πιστοποίηση στο τέλος του μαθήματος.

«Για πρώτη φορά υψώνουμε τον πήχη των κριτηρίων των παρόχων κατάρτισης και έχουμε ανεξάρτητο αξιολογητή των προγραμμάτων που μπαίνουν μέσα στο πρόγραμμα. Έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους, το εργατικό δυναμικό της χώρας και οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι», είπε ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

«Τρέξαμε πρόγραμμα 120.000 ανέργων, Θα τρέξουμε ένα πρόγραμμα 150.000 εργαζομένων»

Η χώρα αυτή είναι δυστυχώς πολύ πίσω στις δεξιότητες με βάση τον Ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων και πρέπει να επενδύσουμε, επισημαίνει ο Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Οι ειδικότητες και οι επαγγελματικοί στόχοι

Για πρώτη φορά τα ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης. Δεν είναι μόνο τα ΚΕΚ, συμμετέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με τα δικά τους ΚΕΔΙΒΙΜ. Μιλώντας για μεγάλη γκάμα προγραμμάτων, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε σε λογισμικά, social marketing, social media, commerce transactions on line.

Πηγή: ΕΡΤ- Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος