Σκρέκας στην ΕΡΤ: Ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες – Το πλοίο απλώνει καλώδια

Array

Ξεκίνησαν σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» αποκάλυψε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές».

Η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

«Το κοίτασμα που ερευνούμε ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της Ν.Α. Ευρώπης»

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» αποκαλυψε στην ΕΡΤ ο υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών κριθούν ικανοποιητικά η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2025 και στη συνέχεια το 2027 ή το 2028 θα ξεκινήσει η παραγωγική γεώτρηση.

Σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των κοιτοδών που βρίσκονται στην περιοχή των ερευνών ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι εφαρμόζονται οι καλύτερες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και πως η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας είναι πολύ αυστηρή και θα τηρηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

 • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
 • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
 • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
 • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον, όπως έχει γίνει γνωστό, θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

 • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
 • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
 • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
 • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
 • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
 • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
 • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
 • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ ενώ το υπουργείο δεν θα κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά στην προστασία του περιβαλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε το περιβάλλον με τις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές».

Επιδοτούμε και το φυσικό αέριο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περάσει στα προϊόντα και στην ενέργεια. «Εμείς απορροφούμε έως το 90% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά (περίπου 500.000) και σε ένα μικρό βαθμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός.

Μηχανισμός και για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών ο κ. Σκρέκας μίλησε για ατολμία της Ευρώπης να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις ή διαρθρωτικά μέτρα ώστε να στηρίξει τους ευρωπαίους πολίτες, σημειώνοντας ότι η μόνη μεταρρύθμιση που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη είναι ο ελληνικός μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί αντίστοιχος μηχανισμός και για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

«Έχουμε προχωρήσει σε ένα μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στις εταιρείες που παράγουν ρεύμα και έχουμε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουμε και σε ένα δεύτερο μηχανισμό προμήθειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.

Μιλώντας για τιμολόγια ρεύματος στη χώρα μας υποστήριξε ότι είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με το φυσικό αέριο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί το φυσικό αέριο ενώ προσέθεσε ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Μιλώντας για το φυσικό αέριο διευκρίνισε ότι στους στόχους του υπουργείου είναι «μέσα απο αγωγούς φυσικού αερίου να εγχύνουμε και βιομεθάνιο το οποίο θα παράγουμε στην Ελλάδα από τα απόβλητα». Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος που έχει κάνει επένδυση σε σχετικές υποδομές θα μπορεί να τα αξιοποιήσει για πολλά χρόνια.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι λαμβάνονται μέτρα για το φυσικό αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιδοτούμε και το φυσικό αέριο για να είναι πιο προσιτές οι τιμές». Και όπως είπε σε άλλο σημείο, το φυσικό αέριο θα συμπληρώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Δεν παρέλειωε να πει ότι «το 46% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή για το τι θα γίνει στο πετρέλαιο κίνησης δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν τα πράγματα ξεφύγουν, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, θα στηρίξει τους πολίτες.

Λύση οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημειώνοντας ότι ήδη το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ και στόχος είναι το 2030 να παράγεται το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Προανήγγειλε ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί ο οδηγός προγράμματος για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταικών στις στέγες μαζί με μπαταρίες.

Στο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα επιδοτεί την εγκατάσταση μπαταριών με ποσοστό 60% και θα καλύψει 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Το να εγκαταστήσεις ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη αυτή την στιγμή αποσβαίνεται σε έξι χρόνια από μόνο του», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΕΡΤ | Συνδέσεις, Ρεπορτάζ Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος