Σκρέκας στην ΕΡΤ: Από τον Απρίλιο τα αναδρομικά στους λογαριασμούς ρεύματος των επαγγελματιών – Υπό εξέταση αύξηση στο “Εξοικονομώ”

“Τον Απρίλιο στους λογαριασμούς ρεύματος των επαγγελματιών με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, μαζί με την επιδότηση του μήνα, θα έρθει αναδρομικά και η επιδότηση για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου και αντίστοιχα τον Μάιο και τον Ιούνιο των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου” ανέφερε μιλώντας στην  εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο ” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. “Για τα αρτοποιεία αυτή η ενίσχυση δεν έχει περιορισμό ισχύος παροχής” διευκρίνισε. Επίσης ανακοίνωσε πως ερευνάται η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού για το “Εξοικονομώ” καθώς είχαν υπολογίσει κρατική επιδότηση για 50 χιλιάδες νοικοκυριά και οι αιτήσεις, οι οποίες “έχουν κλείσει” είναι 100 χιλιάδες.

” Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που διατηρούνται, κάθε μήνα αναπροσαρμόζουμε τις επιδοτήσεις” είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι “σχεδόν διπλασιάσαμε τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτή την αύξηση”.

Για 1.160.000 επαγγελματίες, τη ραχοκοκαλιά της χώρας, αυτές τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορροφούμε το 80% για τον μήνα Απρίλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής και επιπλέον αναδρομικά για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου επίσης απορροφούμε το 80%, δηλαδή ενισχύουμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς που θα έρθουν τους επόμενους τρεις μήνες, έτσι ώστε να απορροφήσουμε αναδρομικά και για τους προηγούμενους τρεις μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και έτσι να τους στηρίξουμε” σημείωσε.

“Ιδίως σε επιχειρήσεις όπως τα αρτοποιεία, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανικής, τα καταστήματα ρούχων και όλες αυτές οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν παροχή ισχύος μέχρι 25kVA. Θα δούνε πολύ μειωμένους σε αυτό που βλέπανε το προηγούμενο διάστημα τους λογαριασμούς ρεύματος” διαβεβαίωσε.

Και εξήγησε πως “επειδή αναγνωρίζουμε την ανάγκη και το πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσεων, γι΄αυτό ενώ μέχρι τον προηγούμενο μήνα επιδοτούσαμε με 65 ευρώ την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα (MWh) κατανάλωσης για το σύνολο της κατανάλωσης γι΄αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αυτό το μήνα θα επιδοτήσουμε με 230 ευρώ τη μεγαβατωρα, δηλαδή 3,5 φορές επιδότηση παραπάνω για το μήνα Απρίλιο. Επιπλέον για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο μαζί με την επιπλέον ενίσχυση για τις καταναλώσεις του ίδιου μήνα θα έρχεται αναδρομικά και η επιδότηση – επιπλέον ενίσχυση για τις καταναλώσεις των προηγούμενων τριών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου.

Για το κατά πόσο είναι αρκετή αυτή η στήριξη στις επιχειρήσεις ο υπουργός απάντησε πως “εξαντλούμε τις δυνατότητες της οικονομίας μας. Φυσικά και δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο της ανατίμησης” και πρόσθεσε πως “γι΄αυτό και ο πρωθυπουργός επιμένει, καταθέτοντας τελευταία και την πρόταση των έξι σημείων σε ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, που ανατροφοδοτείται από την γεωπολιτική κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας”.

Όπως ανέφερε “και οι κυβερνήσεις των βορειότερων χωρών π.χ Γερμανία αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα άμεσα, για τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας  που ταυτόχρονα έχουν χτυπήσει ρεκόρ αύξησης, σχεδόν όλων των εποχών”  επισήμανε.

“Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την εξαγγελία των μέτρων δείχνουν ότι αναγνωρίζουν πως τα μέτρα αυτά τους στηρίζουν σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα και την συνέχιση της δραστηριότητάς τους” είπε ο υπουργός.

“Έχουμε δώσει ξεκάθαρη εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρακολουθεί την εμπορική πρακτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν περνούν τις επιδοτήσεις και για το κατά πόσο υπάρχουν υπερκέρδη αυτών των επιχειρήσεων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών” διαβεβαίωσε.

Όσο για το ψαλίδισμα στη διαφορά τιμής που υπήρχε μεταξύ πετρελαίου κίνησης και  αμόλυβδης ο κ. Σκρέκας απάντησε πως ” Εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές που υπάρχουν και στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, οι τιμές τους ορίζονται σε διεθνές επίπεδο. Με τις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν προσπαθούμε να στηρίξουμε και προς αυτή την κατεύθυνση”.

Όπως εξήγησε “Για τη βενζίνη, με τα νέα μέτρα, υπάρχει ένα όριο της μηνιαίας κατανάλωσης των 60 λίτρων, ενώ αντίθετα η ενίσχυση για το πετρέλαιο κίνησης αφορά στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, δηλαδή μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην αντλία κατά 15 περίπου λεπτά οριζόντια και για όλη την κατανάλωση. Τα περισσότερα επαγγελματικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ντίζελ κίνησης, γι΄αυτό και θέλαμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες’.

Για το “Εξοικονομώ” σημείωσε πως “έκλεισε 15 Μαρτίου και άρα δεν μπορούν να γίνουν νέες αιτήσεις. Υπάρχει υπερβολική ζήτηση. Είχαμε υπολογίσει έναν προϋπολογισμό για την κρατική επιδότηση της τάξεως των 632 εκατ. ευρώ, που φτάνει για 50.000 κατοικίες να αναβαθμιστούν ενεργειακά και συνολικά έχουν καταθέσει αίτηση 100.000 νοικοκυριά. Ερευνούμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πάνω από τους 50.000″. “Έχουμε τριπλασιασμό των αιτήσεων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες” ενημέρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος