Σενάρια για επίσπευση αύξησης του κατώτατου μισθού – Ενδέχεται να υπάρξουν νέες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Στη σκιά της αλματώδους αύξησης των τιμών, εξετάζεται η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Το φθινόπωρο πρόκειται να αρχίσουν οι συζητήσεις, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρίνα Δεμερτζιάν.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις και της Κομισιόν ανεβάζουν τον πληθωρισμό για το 2022 στο 8%, ενώ και για το 2023 αναμένεται νέα αύξηση των τιμών, διατυπώνονται σενάρια εντός της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας του επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, τότε η διαδικασία διαβούλευσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2023.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι με την τελευταία αύξηση ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί στα 713 ευρώ.

Ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προαννήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξουν έμμεσες ελαφρύνσεις.

Ειδικότερα, οι δόσεις για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ θα αυξηθούν από 12 σε 24, ενώ προβλέπεται ότι τα χρεή προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραγράφονται στη δεκαετία και όχι στην 20ετία, όπως ισχύει σήμερα. Επιπρόσθετα, κατά τον υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει την παρακράτηση 1% από τους δημοσίους υπολλήλους για το Ταμείο Πρόνοιας.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος