Σε πλήρη ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο για επίδομα θέρμανσης και επιδότηση ρεύματος

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που ορίζει να νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και τις λεπτομέρειες για την καταβολή του αυξημένου έως και 68% επιδόματος θέρμανσης. Στόχος είναι αργά σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί (Τρίτη) να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα myθέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ύψους 168 εκατ. ευρώ προσαυξημένο κατά 68% σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά από 700.000 που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο και με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα η προκαταβολή του επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους θα ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα θέρμανσης. Τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη χειμερινή σεζόν 2020-2021.

Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν και το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των σχετικών παραστατικών.

Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυρά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και της διεύρυνσης της περιμέτρου που αφορά το πληθυσμιακό κριτήριο.

Ειδικότερα:

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης, ξύλο ή pellet, αλλά και για υγραέριο.

Από φέτος, το επίδομα θα δίνεται σε όσους καταναλώνουν ξύλο ή πέλετ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ακόμη και αν ο πληθυσμός της περιοχής στην οποία ζουν φτάνει στα 3.500 άτομα. Μέχρι και πέρυσι το όριο ήταν στους 2.500 κατοίκους, με αποτέλεσμα από τις περισσότερες από 14.500 περιοχές της χώρας δικαίωμα επιδότησης για το ξύλο ή το πέλετ να παρέχεται σε λιγότερες από 4.000 περιοχές.

Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Η επιδότηση ρεύματος στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

Στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από το τέλος Νοεμβρίου, θα αρχίσει να φαίνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε πως η επιδότηση θα ανέρχεται για κατανάλωση 300Kw τον μήνα, στα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, στα 19 για τον Οκτώβριο και στα 39 για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές με μέση κατανάλωση 300Kw τον μήνα θα είναι 45 ευρώ, άρα η επιδότηση από το κράτος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως αν οι αυξημένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια συνεχιστούν, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επιδοτεί τους καταναλωτές, αν και όπως σημείωσε δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό της επιβάρυνσης.

Μέρος της επιβάρυνσης για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερα από 300 kw τον μήνα, έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει η ΔΕΗ, ενώ κάτι ανάλογο έχει ζητηθεί και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Ο κ. Σκρέκας γνωστοποίησε ακόμη πως τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει ο 5ψηφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που τους κοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών, προκειμένου να γίνεται άμεση επανασύνδεση.

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος