Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση: «Μαύρο» ρεκόρ στο ρεύμα τη Δευτέρα – Ευρωπαϊκή «γραμμή άμυνας»

«Βαρυχειμωνιά» επικρατεί στις τιμές του ρεύματος κι ενώ ακόμα βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου. Ιστορικό υψηλό καταγράφει η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα (29/8), στα 697,2 € ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 616 € που είχε σημειωθεί στις 23 Αυγούστου.

Η έκρηξη των τιμών στο φυσικό αέριο επαναφέρει και το ζήτημα της λήψης μέτρων για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που το χρησιμοποιούν. Μέριμνα είχε ληφθεί και πέρυσι μέσω του επιδόματος θέρμανσης αλλά και επιδοτήσεων όμως πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα. Θα στηρίξουμε…» είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Για το 2023, προτεραιότητα θα δοθεί:

* κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους

* και η αύξηση των συντάξεων

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ψάχνουν τα ευρωπαϊκά κράτη με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν επανειλημμένα ότι η στήριξη απέναντι στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

«Oι πολίτες πληρώνουν διπλά το καρτέλ της ενέργειας, τη μία φορά απευθείας από την τσέπη τους με υπέρογκους λογαριασμούς και τη δεύτερη με τις επιδοτήσεις των εταιριών» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 σχολίασε: «Απλησίαστο έχει γίνει το σουπερμάρκετ με την επιστροφή του κόσμου από τις ολιγοήμερες διακοπές και η Μητσοτάκης Α.Ε. παραπέμπει στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ».

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ψαλιδίζει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων σε άλλους τομείς.

Η ευρωπαϊκή «γραμμή Άμυνας» στην ενεργειακή κρίση

Στις Βρυξέλλες και υπό την πίεση της Τσέχικης προεδρίας, αρχίζει να εντείνεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ζήτημα το οποίο εκτιμάται ότι θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι διεργασίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, καθώς για πρώτη φορά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, θα συνεδριάσει σε τεχνικό επίπεδο με την χώρα μας να παρουσιάζει την ελληνική πρόταση για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της επιβολής πλαφόν.

Αυτό που περιμένουμε από την έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Κρίσιμες συναντήσεις

* Σεπτέμβριος

– έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας

* Οκτώβριος

– 6 & 7: άτυπη Σύνοδος Κορυφής

– 11 & 12: άτυπη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας

– 20-21: Σύνοδος Κορυφής

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος