Σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού

Κατά 50 ευρώ αυξάνεται από σήμερα 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται πλέον στα 713 ευρώ. Η αύξηση συμπαρασύρει και το καθεστώς των τριετιών, αλλά και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την αύξηση ο κατώτατος μισθός ήταν 663 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο αυξάνεται σε 31,85 ευρώ από 29,62. Οι μηνιαίες αποδοχές αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών το χρόνο διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Η αύξηση αυτή αφορά σχεδόν 650.000 εργαζομένους.

Συνεχίζεται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή με άλλα λόγια οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).

Αύξηση κατώτατου μισθού: Τι ισχύει από σήμερα

– Υπάλληλος χωρίς τριετίες

Μισθός έως 30/4: 663 €
Μισθός από 1 η /5: 713 €
Αύξηση: 50 €

– Υπάλληλος με 1 τριετία

Μισθός έως 30/4: 729,30 €
Μισθός από 1 η /5: 784,30 €
Αύξηση: 55 €

– Υπάλληλος με 2 τριετίες

Μισθός έως 30/4: 795,60 €
Μισθός από 1 η /5: 855,60 €
Αύξηση: 60 €

– Υπάλληλος με 3 τριετίες

Μισθός έως 30/4: 861,90 €
Μισθός από 1 η /5: 926,90 €
Αύξηση: 65 €

Κ. Χατζηδάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού, κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει ότι:

«Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%» διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας – και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας – που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που “γεννά” η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021. Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις)».

«Αυτές τις παραμέτρους σταθμίσαμε στην απόφασή μας για μια αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάζει στο επίκεντρο τους πιο αδύναμους και δεν πρόκειται ασφαλώς για το μοναδικό “εργαλείο” στήριξης των εργαζομένων» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος