Σ. Κεσίδης, πρ. Κρεοπωλών: Στο 35 – 45% του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία η καταστροφή – Θα παρακαλάμε για γάλα σε σκόνη

«Θα παρακαλούμε για γάλα και γιαούρτι τους επόμενους μήνες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, προαναγγέλοντας σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος λόγω της τεράστιας καταστροφής την αγροτική οικονομία του Θεσσαλικού Κάμπου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για την ολοκληρωτική καταστροφή στο Θεσσαλικό Κάμπο που προκαλεί απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και ντόμινο ελλείψεων και ανατιμήσεων στα τρόφιμα ο κ. Κεσίδης δήλωσε η καταστροφή αυτή εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους και τους καιροσκόπους.

Το 10 – 12% του χοιρινού κρέατος από τη Θεσσαλία

«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.

«Η Θεσσαλία με τους τέσσερις νομούς (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία) έχει περίπου το 10 – 12% της παραγωγής των χοιρινών και περίπου το 28 – 30% της παραγωγής των αρνιών. Από αυτά όμως τα ζώα δεν πέθαναν όλα. Έχουμε μία καταστροφή περίπου στο 35 – 45% της παραγωγής» δήλωσε ο κ. Κεσίδης. Όπως είπε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των επιπτώσεων που είχε και θα έχει στην πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία εκτίμησε ότι οι ελλείψεις στην αγορά μπορεί να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό.

Σ. Κεσίδης, πρ. Κρεοπωλών: Στο 35 – 45% του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία η καταστροφή – Θα παρακαλάμε για γάλα σε σκόνη

Σε δύο χρόνια «λειτουργικό» και πάλι το ζωικό κεφάλαιο

Σχολιάζοντας το θέμα την ανόδου των τιμών στο κρέας είπε ότι «θα δούμε κάποιες ανατιμήσεις αλλά όχι μεγάλες». Ωστόσο, όπως τόνισε το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο κρέας, είναι στο γάλα καθώς «οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα αρνιά, το μεροκάματ, το βγάζουν από το γάλα. Όταν έχουν χάσει τα μαντριά και τις αρμεκτικές (σ.σ. μηχανές) που είναι πανάκριβες δεν θα μπορούν να βγάλουν γάλα».

Σ. Κεσίδης, πρ. Κρεοπωλών: Στο 35 – 45% του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία η καταστροφή – Θα παρακαλάμε για γάλα σε σκόνη

Μιλώντας για το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι ο κ. Κεσίδης υποστήριξε ότι «θα παρακαλάμε να έρθει σε σκόνη από το εξωτερικό».

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα κοπάδια τους δήλωσε ότι για να ξαναγίνει λειτουργικό το ζωικό κεφάλαιο θα απαιτηθούν 1,5 με 2 χρόνια.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις δήλωσε ότι οι κρεοπώλες θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν τις όποιες ανατιμήσεις από το κέρδος τους. «Είμαστε σίγουροι αυτή τη στιγμή ότι όλα τα κρεοπωλεία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Κεσίδης καλώντας την Πολιτεία να δώσει άμεσα τα χρήματα στους παραγωγούς.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Τοπούζη | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος