Ρεκόρ 28 ετών στον πληθωρισμό – Στο 11,3% τον Μάιο (video)

Ρεκόρ 28 ετών καταγράφει ο πληθωρισμός του Μαΐου που εκτινάχθηκε στο 11,3%! Το ράλι της ακρίβειας οδηγούν η ενέργεια και τα καύσιμα. Η μέση τιμή της βενζίνης αναρριχήθηκε σήμερα στα 2,4 ευρώ, ενώ με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς “καλπάζει” στα νησιά.

Καύσιμα και τρόφιμα συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο, κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 28 ετών. Ανέβηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο, προσθέτοντας νέα βάρη στο κόστος διαβίωσης.

Πρόκειται για την υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή μέσα σε ένα χρόνο, καθώς τον περσινό Μάιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 0,1%. Την κούρσα των αυξήσεων οδηγούν το φυσικό αέριο με +173%, το ηλεκτρικό ρεύμα στο +80% και τα καύσιμα με αύξηση 36,6%.

Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα στο +14%, το ψωμί με αύξηση 13,4%, και τα λαχανικά στο +13%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης, πανελλαδικά, αγγίζει τα 2,4 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τον Ιούνιο θα έχουμε νέα αύξηση του πληθωρισμού, πριν αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του στα μέσα του καλοκαιριού.

Θέλοντας να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, η ΕΚΤ προχωρά τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος