ΡΑΕ: Το πόρισμα για τους παραγωγούς ενέργειας, τα αυξημένα κέρδη και η «επιστροφή» στους καταναλωτές

Πολύωρη η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού» είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, για να σημειώσει ωστόσο ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν απόφαση των παρόχων.

Ουρανοκατέβατα κέρδη που όμως οφείλονται στη δομή του ευρωπαϊκού συστήματος τιμολόγησης της ενέργειας και όχι σε χειραγώγηση των τιμών, εντοπίζει στο πόρισμα της η ΡΑΕ. Όλοι οι παραγωγοί ενέργειας, ανεξάρτητα από το πόσο τους κόστισε να την παράξουν, αποζημιώνονται με βάση την ακριβότερη μεγαβατώρα που μπήκε στο δίκτυο.

Ο Αθανάσιος Δαγουμάς, πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε: «οι αγορές λειτουργούν, παράγουν λόγω των ακραίων διεθνών τιμών αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς τα οποία αποτυπώνονται και δύναται η πολιτεία με φορολογική πολιτική να τα πάρει προς όφελος των καταναλωτών».

Μέσα σε ένα εξάμηνο οι εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αύξησαν το μεικτό περιθώριο κέρδους τους κατά 927 εκ ευρώ.

Το 45% των υπερκερδών προέρχονται από τα υδροηλεκτρικά. Το 20% από λιγνιτικές μονάδες, 31% παραδόξως από μονάδες φυσικού αερίου και το 4% από τις λίγες ΑΠΕ που δεν αποζημιώνονται σε προκαθορισμένες τιμές από το κράτος.

Η συντριπτική πλειονότητα των ΑΠΕ ήδη επιστρέφουν τα πλεονάζοντα κέρδη στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης που χρηματοδοτεί τις κρατικές επιδοτήσεις των οικιακών λογαριασμών ρεύματος.

Από τα υπερκέρδη του 6μήνου, η μερίδα του λέοντος (729,91 εκ) ανήκει στη ΔΕΗ, η οποία στο ίδιο διάστημα επέστρεψε υπό μορφή έκπτωσης: 335,99 εκ. στους πελάτες της. Οι ιδιώτες παραγωγοί αύξησαν το μεικτό περιθώριο κέρδους τους κατά 197,5 εκ ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό ποσό που θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%, θα προσεγγίζει τα 500 εκ ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «ενώ άλλοι διαλαλούσαν ανεφάρμοστα συνθήματα, κάνουμε ρεαλιστικές λύσεις. Αυτή η κυβέρνηση θα φορολογήσει με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί την μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται στις σημερινές συνθήκες το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών να ξεπερνά το 5%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε πως: «Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα στα νοικοκυριά στις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, η τιμή χονδρικής της ενέργειας ήταν αυξημένη στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος