“Συμφόρηση” στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω αυξημένης ζήτησης άνθρακα

Σοβαρά προβλήματα συμφόρησης πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια προκαλεί η αυξημένη ζήτηση άνθρακα από πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού τους τελευταίους μήνες καθώς γίνεται προσπάθεια κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα του οίκου αναλύσεων VesselsValue, o μέσος χρόνος αναμονής για τα bulk carriers στη Βορειοδυτική Ευρώπη κινήθηκε πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους.

Στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου αυξήθηκε ιλιγγιωδώς από τις 26 στις 45 ώρες και κορυφώθηκε στα τέλη Ιουλίου στις 52 ώρες.

Την ίδια ώρα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει προκαλέσει η απεργία στο λιμάνι του Λίβερπουλ όπου περισσότεροι από 560 λιμενικοί και μηχανικοί συντήρησης πραγματοποιούν κινητοποιήσεις δύο εβδομάδων, με ορίζοντα λήξης στις 3 Οκτωβρίου.

Η διοίκηση του MDHC έχει προτείνει 8,3% αύξηση μισθών, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της ,Unite Sharon Graham, «το MDHC μπορεί κάλλιστα να αντέξει οικονομικά και να προσφέρει στους εργαζομένους του μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών και πρέπει να το κάνει. Πρέπει επίσης να τηρήσει τη συμφωνία αμοιβών του 2021». Η ίδια ανέφερε ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι πραγματοποίησε κέρδη άνω των 30 εκατομμυρίων λιρών το 2021 και ανήκει στον όμιλο Peel – με έδρα το φορολογικό παράδεισο του Isle of Man.

Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να μπουν και οι 1.900 λιμενεργάτες του Φελιξστόου από τις 27 Σεπτεμβρίου ζητώντας αυξήσεις μισθών.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλές αποστολές containers θα εκτραπούν σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης επιβαρύνοντας την κατάσταση στους τερματικούς του Μπρεμερχάβεν, του Αμβούργου, του Ρότερνταμ και άλλων μεγάλων λιμενικών κόμβων.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από μια οκταήμερη απεργία των λιμενεργατών στο Φελιξστόου, στα τέλη Αυγούστου 2022, ενώ ακολούθησε μια διήμερη απεργία σε πολλά λιμάνια διαχείρισης containers στη Γερμανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος