Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης – “Bonus system” σε τομείς του Δημοσίου

Τις «αδυναμίες» του ενιαίου μισθολογίου σχετικά με την ευελιξία προσαρμογής του στις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες των καιρών, επιχειρεί να διορθώσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εντός του 2022, σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά ένα «Bonus system», ενώ για το 2023 έχει τεθεί στόχος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (Δημόσιο και συνταξιούχους).

«Το μισθολόγιο αποτέλεσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά δεν διαθέτει τα αντίστοιχα εργαλεία προσαρμογής στα δεδομένα της αγοράς εργασίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, κατάσταση που θα έρθει να διορθώσει το σύστημα «μπόνους» το οποίο «θα μπορούσε να στηρίζεται σε δύο πυλώνες μόνιμων στόχων και επιβραβεύσεων και επιπλέον στοχευμένων τομέων που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων».

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η κυβερνητική επιλογή μηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων, η οποία μπορεί να συνδεθεί με πρόσθετη αμοιβή των «μονάδων» που θα επιφορτισθούν με το συγκεκριμένο έργο.

Το «Bonus system» θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί σε μονάδες που έχουν να πετύχουν μετρήσιμους στόχους.

«Δεν ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε ένα ακόμα επίδομα στο Δημόσιο» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στην υποβολή προτάσεων και από το υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταρρύθμιση χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα εισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος