Προϋπολογισμός: Τη Δευτέρα το προσχέδιο – Πληροφορίες για 15 μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ (video)

Μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναφέρουν οι πληροφορίες ότι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η κατάρτιση του οποίου θεωρείται εξίσωση με πολλούς αγνώστους, δεδομένου ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Υπολογίζεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό αύξησης των συντάξεων σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί. Περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, θα χρειαστεί να διατεθούν τελικώς για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αυξήσεις του.

Τουλάχιστον 7% στις συντάξεις ξεχωρίζουν στο πακέτο των μέτρων στήριξης. Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με περίπου 870 εκατ. ευρώ, περισσότερο από ένα δισ. ευρώ θα είναι το κόστος ή αντίστοιχα το όφελος για τους ενδιαφερόμενους, από τη μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μέτρο επεκτείνεται και στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

Θα γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί το κόστος για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως με τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όσον αφορά στα βασικά μεγέθη.

Αναμένεται ότι θα προβλέπεται πληθωρισμός 3% από 9% που εκτιμάται να είναι το κλείσιμο για το 2022. Έτσι, έχουμε πρόβλεψη για συνέχιση των ανατιμήσεων, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό το 2023.

Υπολογίζεται δε και συνέχιση στο ρυθμό ανάπτυξης, με ένα ποσοστό της τάξεως του 2,1% -από 5,3%- που εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος