«Πρεμιέρα» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Κανόνες και διαδικασία (video)

Δόσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 420 αλλά και «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες μπορούν να πετύχουν πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν  όλα τα χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο με μία αίτηση και με ελάχιστη δόση 50 ευρώ μηνιαίως.

Προϋπόθεση να έχει συνολικά χρέη προς όλους άνω των 10.000 ευρώ, λέει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ο οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ, ΕΦΚΑ, κ.α.) σε έως 240 δόσεις (20 έτη) και  προς τράπεζες σε έως 420 δόσεις (35 έτη).

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση εισοδήματα, δαπάνες διαβίωσης και αξία ακίνητης περιουσίας.

«Από την υποβολή της δήλωσης έως την υπογραφή μεσολαβούν 2 μήνες. Αν δεν είναι αρκετός ο χρόνος δίνεται παράταση 1 ακόμα μήνα» εξηγεί η προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης ΕΓΔΙΧ, Βούλα Χαμηλού.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων:

  • έως 95% σε εφορία
  • έως 85% σε ασφαλιστικά ταμεία,
  • έως 100% σε τράπεζες

 στο κεφάλαιο

  •  έως 75% στο Δημόσιο και
  • 80% στις τράπεζες

«Τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, λαμβάνουν 5ετή κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων 1ης κατοικίας», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αν ο οφειλέτης δεν δεχθεί τη συμφωνία δεν υπάρχει συμφωνία. Βέβαια μέσω του νόμου αυτού η επιχείρηση μπορεί να καταφύγει και στη διαδικασία της εξυγίανσης», τόνισε η προϊσταμένη νομικού τμήματος ΕΓΔΙΧ, Θεώνη Αλαβάση.

Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα β΄ευκαιρίας, με διαγραφή όλων των οφειλών, μέσα από τη διαδικασία της πτώχευσης & με ειδική πρόβλεψη για την α΄ κατοικία.

O νέος πτωχευτικός νόμος μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Παύει η οποιαδήποτε προστασία της 1ης κατοικίας και ξεκινούν κατασχέσεις σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας ολοκλήρωσε το έγκλημα, που μεθόδευσαν βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις. Διαμαρτυρία έξω από τράπεζες έκαναν βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος