«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων

Το Eurogroup άναψε “πράσινο φως” για την επιστροφή 767 ΕΚΤ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά τη θετική αποτίμηση της 12ης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωομάδας, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, συζητήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, με βάση τη δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: “Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος και το 2022 και το 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως το NGEU και το SURE, που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να παράσχει μια ουσιαστική ώθηση ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”.

Διαπιστώθηκε πρόοδος σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας

Η Ευρωομάδα χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021, και ειδικότερα χαιρετίζει την εκπλήρωση της ειδικής δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών που καθιερώνει το διάγραμμα λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, των ιδιοτικοποιήσεων και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

Προτροπή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η Ευρωομάδα επισημαίνει ακόμη, πως η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης.

Και κυρίως, ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, σημειώνονται ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούνται οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς.

Η Ευρωομάδα παρακολουθεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, διαμ΄σου των εκθέσεων ενισχυμένης επιτήρησης. Η 13η σχετική έκθεση θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Πράσινο φως για της επιστροφή 767 εκατ. ευρώ

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθώριο για ορισμένα δάνεια του EFSF. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 767 εκατ. ευρώ.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του επισημαίνει ότι: “Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η πορεία της Ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη 12 η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Και, ακόμη, υπογραμμίζει πως “οι θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 13,4% το 3 ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος – μέχρι σήμερα – αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται περίπου στο 4%.

Σε όρους επιπέδου, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3 ο τρίμηνο του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία”.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ