«Πράσινη μετάβαση»: Ακριβότερος κατά 10 λεπτά ο καφές σε πλαστικό από την Πρωτοχρονιά (video)

Τα πλαστικά ποτήρια φαίνεται πως παίρνουν σειρά με το νέο έτος, μετά τις πλαστικές σακούλες αλλά και τα πλαστικά μιας χρήσης που προηγήθηκαν. Και αυτό γιατί από την 1η μέρα του 2022, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και με στόχο την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης, ξεκινάει το καπέλο και στα πλαστικά ποτήρια μια χρήσεως, στα οποία σερβίρεται ο καφές από τα take away καταστήματα.

Κατά συνέπεια, το take away καφέ ή άλλων προϊόντων που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, θα λάβει ένα «φορο-καπέλο» 10 λεπτών του ευρώ.

Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών, συν ΦΠΑ, επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

«Πράσινη μετάβαση»: Ακριβότερος κατά 10 λεπτά ο καφές σε πλαστικό από την Πρωτοχρονιά (video)

Έτσι αν κάποιος από τον Ιανουάριο αγοράζει καφέ, θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά και με την στρογγυλοποιηση το πράσινο «καπέλο» θα φτάσει στα 10 λεπτά.

Mιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Μάκης Μικές, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, ανέφερε ότι υπάρχει λύση και αυτή είναι είτε η χρήση χάρτινου ποτηριού είτε επαναχρησιμοποιούμενης κούπας από τους πελάτες. Και όπως δήλωσε ο κ. Μικές, λόγω των ανατιμήσεων στον καφέ και την ενέργεια, δυστυχώς, οι επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν οι ίδιοι τις αυξήσεις της «πράσινης μετάβασης».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφυλλίδου, Κωνσταντίνος Στάμου  | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος