Πόροι 1,6 δισ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

Πόροι ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ διατίθενται μέσω του νέου ΕΣΠΑ 21- 27 για την υλοποίηση έργων αποκλειστικά στις περιοχές της χώρας μας, που επηρεάζονται πιο άμεσα από την ενεργειακή μετάβαση.

Μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση των συγκεκριμένων περιοχών, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Εκπονήσαμε ένα διακριτό πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, το οποίο απορρέει και τεκμηριώνεται για τις προγραμματικές του επιλογές από τα 3 εδαφικά σχέδια που το συνοδεύουν, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας συνολικά, την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας αλλά και τις νησιωτικές περιφέρειες του βορείου Αιγαίου, του νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Και εξειδικεύουν τις στρατηγικές επιλογές του εθνικού σχεδίου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής.

 Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική και η αναπτυξιακή στόχευση των εδαφικών σχεδίων για την Περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης προβλέπει τη μετατροπή τους σε εναλλακτικούς ενεργειακούς κόμβους και πόλους επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση επενδύσεων σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας.

Τέλος, για τις τρεις νησιώτικες Περιφέρειες, νησιωτικές Περιφέρειες, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, βασική στρατηγική στόχευση είναι το «πρασίνισμα» των νησιών. Δηλαδή, η αύξηση της παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από την αλυσίδα αξίας αυτού που ονομάζουμε καθαρή ενέργεια. Τη μεταστροφή και περαιτέρω ανάπτυξη των δυο βασικών πυλώνων ανάπτυξης και μεγαλύτερων καταναλωτών ενέργειας των νησιωτικών οικονομιών, του τουρισμού και της γαλάζιας οικονομίας, προς πιο βιώσιμα και καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης. 

Έχοντας ως βάση, λοιπόν, τη στρατηγική στόχευση των τριών εδαφικών σχεδίων ανά περιοχή, το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δομήθηκε σε πέντε βασικές προτεραιότητες.

Κάθε μια από αυτές καλύπτει με ολοκληρωμένο τρόπο τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους, που ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και οι οποίοι αποτελούν εν γένει τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ 21- 27.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι:

  • Η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας.
  • Η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα.
  • Η αναπροσαρμογή των χρήσεων γης στα λιγνιτικά πεδία
  • Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
  • Η δίκαιη εργασιακή μετάβαση».

Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ Παπαθανάσης ανακοίνωσε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

«Με την ανακοίνωση αυτή εγκρίθηκαν και τα εδαφικά σχέδια. Τα σχέδια, δηλαδή, που θα δώσουν επιπρόσθετη στήριξη στις περιοχές αυτές. Δηλαδή, Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, πέριξ δήμοι, Βόρειο- Νότιο Αιγαίο αλλά και Κρήτη. Με την πρόσθετη αυτή στήριξη θα προχωρήσουμε σε κοινοποίηση, έτσι ώστε αυτό το επιπρόσθετο 10% να μπει στο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων και με την πιστοποίηση αυτού του γεγονότος θα εκκινήσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

 Προγράμματα λοιπόν του νέου αναπτυξιακού νόμου και του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν και ίσως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτές τις περιοχές και κυρίως την υλοποίηση του οράματος του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα ανεβαίνει και τις αξίζουν πολύ περισσότερα».

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος/ Κώστας Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος