«Πλαστικό χρήμα» και εισπραξιμότητα φόρων δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο – Όλα τα στοιχεία

Array

Δύο ανέλπιστους «συμμάχους» απέκτησαν εσχάτως τα φορολογικά έσοδα, εξέλιξη η οποία ενισχύει τον κρατικό «κορβανά» και δημιουργεί πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια για συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για το «πλαστικό» χρήμα, αλλά και την εισπραξιμότητα των φόρων. Δύο μέτωπα στα οποία- για διαφορετικούς λόγους- καταγράφεται σημαντική πρόοδος με πολύ θετικά αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου.

Οι πληρωμές με «πλαστικό» χρήμα ξεπέρασαν τους τελευταίους μήνες – λόγω και του ισχυρού τουριστικού ρεύματος- κάθε προσδοκία και αν συνεχιστεί ο ρυθμός που έχει επιτευχθεί δεν αποκλείεται να «κλείσει» ο χρόνος με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω των 60 δισ. ευρώ (έναντι 37 δισ. ευρώ το 2018), φέρνοντας μείωση φόρου για τους καταναλωτές και έξτρα έσοδα για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, τούτο συνεπάγεται, πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά με την επικείμενη, υποχρεωτική διασύνδεση και ενιαία έκδοση απόδειξης από ταμειακές και POS από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αυξάνονται σταθερά από μήνα σε μήνα και φαίνεται να σταθεροποιούνται στο 30%-40%. Από τις αρχές του έτους κάθε μήνα (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους) οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εμφανίζουν αύξηση: 17,6% τον Ιανουάριο, 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο, 36,5% τον Μάιο και 36% τον Ιούνιο.

Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κλιμακώνεται ως εξής: 2018: 37 δισ. ευρώ, 2019: 40 δισ., 2020 : 44 δισ. ευρώ, 2021: 53 δισ. ευρώ 2022 α΄ εξάμηνο: 30 δισ. ευρώ

Στην αλματώδη αύξηση των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν τόσο η πανδημία όσο και τα φορολογικά κίνητρα που καθιερώθηκαν για το «ηλεκτρονικό χρήμα», τα οποία μπορούν να μειώσουν το φόρο έως και κατά 2.200 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν -μεταξύ των άλλων- μείωση του φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και 30% για συγκεκριμένες δαπάνες που καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ειδικότερα: από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες).

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Στις e πληρωμές αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες ,γυμναστήρια και σχολές χορού.

Πρακτικά, η συλλογή e αποδείξεων από τους συγκεκριμένους κλάδους οδηγεί σε μείωση φόρου έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Επίσης, η αξία συγκεκριμένων αποδείξεων για ιατρικές υπηρεσίες , εφόσον η δαπάνη εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα αθροίζεται διπλή για την κάλυψη της απαίτησης e πληρωμών στο 30% του εισοδήματος.

Εισπραξιμότητα

Παράλληλα με την επέκταση του «πλαστικού» χρήματος ενισχύεται και η εισπραξιμότητα των φόρων (με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος), γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων την τελευταία τριετία. Τα στοιχεία του Ιουλίου- τα οποία θα ανακοινωθούν και επισήμως τις επόμενες ημέρες- δείχνουν ότι ήδη έχει εισπραχθεί ο μισός ΕΝΦΙΑ και περίπου το 46% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πολύ καλά πηγαίνουν και οι εισπράξεις από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Περισσότερες από 203.235 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αξιοποίησαν το κίνητρο της έκπτωσης του 15% στην εφάπαξ εξόφληση κερδίζοντας συνολικά 130 εκατ. ευρώ, ενώ στα κρατικά ταμεία μπήκαν 730 εκατ. ευρώ. Η πρώτη «εικόνα» των εισπράξεων για τον μήνα Ιούλιο δείχνει τα εξής:

-Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,258 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,046 δισ. ευρώ, δηλαδή το 46% του συνολικού ποσού.
-Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,1 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 450 εκατ. ευρώ.
-ΕΝΦΙΑ: Η βεβαίωση από τον ΕΝΦΙΑ φτάνει τα 2,269 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 52% του συνολικού ποσού.
-Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ από του 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν εισπραχθεί 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 24% του συνόλου.

Αναλυτικότερα:

• 156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ.
• 52.439 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά από 500 – 1000 ευρώ.
• 35.822 ΑΦΜ εξόφλησαν δάνεια από 1.000 – 2.000 ευρώ
• 8 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε μεγάλες επιχειρήσεις κατέβαλαν ποσά 200.000 -300.000 ευρώ.

Ρεπορταζ Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος