Πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο – Ξεκινά η συζήτηση για ένατο πακέτο κυρώσεων (video)

Array

Ένα ευρύ πακέτο κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου τίθεται σε ισχύ. Από τη Δευτέρα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαγορεύεται η εισαγωγή του μέσω θαλάσσης.

Για τις υπόλοιπες χώρες, θα επιτρέπεται η αγορά αλλά με πλαφόν τα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη συμφωνία του G7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων διασφαλίζει, σύμφωνα με το G7, ότι οι φτωχές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο αλλά τα έσοδα για τον Πούτιν και τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία θα είναι πολύ λιγότερα.

Η Πολωνία επέμενε για ακόμη χαμηλότερη τιμή, στα 30 δολάρια, καθώς αυτή τη στιγμή πωλείται περίπου στα 65. Και το Κίεβο ήθελε μεγαλύτερο πλήγμα στη ρωσική οικονομία.

Η Δύση εκτιμά ότι οι περισσότερες χώρες θα ζητούν τιμές κάτω από το πλαφόν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα αναλαμβάνουν να καλύψουν τα δεξαμενόπλοια και τα φορτία τους.

Το Κρεμλίνο αναλύει την κατάσταση ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ αλλά έχει πει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον εφαρμόζει το όριο.

«Δεν θα αποδεχτούμε αυτό το πλαφόν. Και πώς θα οργανωθεί η δουλειά μας; Μετά την αναλύση που θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα ενημερώσουμε καταλλήλως» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την Αμερική, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να κάνει οικονομία στην κατανάλωση.

Στο μεταξύ, με τις μάχες στα ουκρανικά μέτωπα να συνεχίζονται και τους εμπλεκόμενους να είναι δύσπιστοι για τις προθέσεις των αντιπάλων για συνομιλίες, παραμένει ψηλά και η πυρηνική ρητορική. Ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα υπερτερούν όλων των υπολοίπων.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν το Β-21, το νέο βομβαρδιστικό που μεταφέρει και πυρηνικά όπλα. Κρατούν απόρρητες τις δυνατότητές του αλλά υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν ούτε τα πλέον προηγμένα αμυντικά συστήματα.

Νέα βέλη για καθυστερημένη απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις των κρατών – μελών για το τι θα γίνει τελικά με το ζήτημα του πλαφόν.

Η νέα πρόταση της Ελλάδας και άλλων 6 χωρών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο βρέθηκε εχθές στο τραπέζι των μόνιμων αντιπροσώπων με την Προεδρία να ετοιμάζει το νέο σχέδιο το οποίο αναμένεται να είναι παρουσιαστεί τη Δευτέρα και να συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

Υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτή η συμφωνία στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και πιθανόν το θέμα να φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την άλλη ο Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε σειρά μέσων ενημέρωσης άφησε εκ νέου αιχμές για την Κομισιόν λέγοντας ότι γ ΕΕ έπρεπε να έχει ενεργήσει πιο γρήγορα.

Μέσω του ένατου πακέτου κυρώσεων η Πολωνία ασκούσε πίεση τις προηγούμενες ημέρες για να δεχτεί το πλαφόν στο πετρέλαιο στα 60 δολάρια. Έτσι, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.

Ωστόσο, στο σημείο που βρισκόμαστε είναι δύσκολες οι προτάσεις για το είδος των κυρώσεων. Βέβαια είναι η προσθήκη ονομάτων και οντοτήτων στις ήδη υπάρχουσες καταχωρήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ – Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος