Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο από τον Κ. Χατζηδάκη – Οι συγκεντρώσεις

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη μαζί με την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το ertnews.gr σε Live streaming μέσω του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση περιλαμβάνει επέκταση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με αντιστάθμισμα περισσότερη άδεια, αύξηση υπερωριών, ρύθμιση της τηλεργασίας, αύξηση της άδειας πατρότητας και προστασία από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, προστασία από απόλυση για άρνηση του εργαζόμενου σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και της αμοιβής του εργαζόμενου, μέτρα για την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα δημιουργηθεί νέα Επιθεώρηση Εργασίας η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, θα προβαίνει σε ελέγχους όλο το 24ωρο χωρίς προειδοποίηση και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, μητρώα, έγγραφα και αρχεία, ενώ η επιλογή του διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Επιπλέον θεσπίζονται μέτρα σε περίπτωση παρενόχλησης ή βίας στον εργασιακό χώρο.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ρητή νομοθετική κατοχύρωση του 8ώρου, του 5νθημέρου και του 40ωρου στην εργασία, προβλέπεται όμως στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, στο πλαίσιο της διευθέτησης. Επίσης προβλέπεται ότι είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Κινητοποιήσεις συνδικάτων

Στη μία το μεσημέρι τα συνδικάτα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων είχαν κληθεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ένωση Ελεγκτών – Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ο Σωκράτης», ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Παράλληλα τα Συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Μαΐου στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση.
Στην σημερινή κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας καλεί και το ΠΑΜΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος