Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου: Αυξημένη η εγχώρια παραγωγή – Υψηλές τιμές για τους παραγωγούς

Array

Η νέα ελαιοκομική χρονιά 2022/23 έχει διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της σταδιακά από την άνοιξη. Μουντή και σκυθρωπή σε Ιβηρική χερσόνησο και Ιταλία λόγω ξηρασίας και αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν κατεβάσει τον πήχυ της ποσοτικής τους παραγωγής. Αυτό φυσικά σημαίνει και μειωμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών γιατί η όποια άνοδος των τιμών παραγωγού δεν μπορεί να εξισορροπήσει το γινόμενο ποσότητα επί τιμή, ιδίως μάλιστα αν λάβουμε υπόψη το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Αντιθέτως, η Ελλάδα ζει μια ονειρική κατάσταση ευτυχών συμπτώσεων. Η ίδια έχει μια πολύ καλή παραγωγή τουλάχιστον 300 χιλ. τόνων ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει τις υψηλές τιμές λόγω μειωμένης παραγωγής Ισπανίας και Ιταλίας. Αυτή η ευτυχής σύμπτωση έχει να συμβεί από την 2012/13 όταν η Ισπανία είχε υποχωρήσει στους 618 χιλ. τόνους, ενώ την επόμενη χρονιά 2013/14 η Ιταλία έπεσε στους 132 χιλ. τόνους.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν τρεις αστερίσκοι υποσημειώσεων, που μετριάζουν τα χαρμόσυνα νέα. Ο πρώτος είναι το υψηλό κόστος και η έλλειψη εργατικών χεριών. Ο δεύτερος είναι ο δάκος, που φάνηκε αρχικά να κάνει ζημιά στην Κρήτη ενώ τώρα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Ο τρίτος αστερίσκος είναι ο εφησυχασμός που προκαλείται από τις φετινές ευνοϊκές συμπτώσεις. Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και αναπόφευκτα θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση.

Οι τιμές στην Ελλάδα

«Τσούκου-τσούκου» τα λάδια φεύγουν. Τα καλά έξτρα αρχίζουν να υπερβαίνουν τα 4,0€/κιλό ex-factory με άφιξη CIF Ιταλία έως και τα 4,20€. Τα βιομηχανικά 5° έρχονται στην Αθήνα με 3,53-3,55€ και το μπρούτο 10° πυρηνέλαιο ακούγεται στα 1,85€ χωρίς ιδιαίτερες πράξεις.

Οι τιμές στις άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες

Η Ισπανία αυτή την εβδομάδα (σ.σ. 1 έως 7 Σεπτεμβρίου) δεν ανέβηκε, μάλλον λόγω αναμονής βροχών. Έτσι, τα έξτρα παραμένουν στα 4,0€ με 4,25 τις εξαιρετικές περιπτώσεις και 3,85 τα πιο δεύτερα. Το κοινό παρθένο είναι και αυτό στα 3,85€ που ανεβαίνει σχεδόν στα 3,9€.

Το λαμπάντε 1° συνεχίζει να ανεβαίνει στα επίπεδα του 3,84 έως και 3,9€/κιλό. Για αυτό άλλωστε το ραφινέ έχει σχεδόν εξισωθεί με το (έξτρα) παρθένο.

Μεγάλη είναι η ζήτηση και η άνοδος της Ιταλίας από 4,75 έως 5,0€/κιλό.

Επίσης, ανεβαίνει και η Τυνησία, που έφτασε τα 4,0€ λόγω ψαλλιδισμένης παραγωγής.

Τέλος, σημειώνουμε τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των σπορελαίων, με το ηλιέλαιο να έχει πέσει στα 1,75 €/κιλό.

Πηγή: olivenews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος