Παγκόσμια Τράπεζα: Πιέσεις στον Μπάιντεν για αντικατάσταση του Μαλπάς

Array

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δέχθηκε σοβαρή κριτική χθες, Τετάρτη, αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει αν ο ίδιος αποδέχεται την επικρατούσα επιστημονική άποψη για την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την απουσία ενός χρονοδιαγράμματος από την τράπεζα για τον τερματισμό των χρηματοδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων.

Ο Μαλπάς εμφανίστηκε προχθές σε μία εκδήλωσε που φιλοξένησε η εφημερίδα “The New York Times” στην εβδομάδα για το κλίμα στην πόλη της Νέας Υόρκης και ρωτήθηκε για το αν ο ίδιος πιστεύει ότι “η καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο θερμαίνει ταχύτατα και επικίνδυνα τον πλανήτη”. Ο Μαλπάς προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την ερώτηση, αλλά αργότερα απάντησε: “Δεν γνωρίζω καν. Δεν είμαι ένας επιστήμονας”.

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαδόθηκαν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν την άσκηση κριτικής από πρώην διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί με το κλίμα, αλλά και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που κάλεσαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντικαταστήσει τον Μαλπάς στη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει πολλαπλό αναπτυξιακό ρόλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χώρας η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διορίζει παραδοσιακά τους προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Μαλπάς το 2019 για μία πενταετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος