Π. Καλαποθαράκου, πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ: Λίγες οι καταγγελίες των καταναλωτών στον χώρο του τουρισμού

Λίγες οι καταγγελίες των καταναλωτών στο χώρο του τουρισμού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών, η Ποιότητα της ζωής, την κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου αφορούν κυρίως καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, χωρίς να λείπουν κι αναφορές σε καταστάσεις, όπως: τουριστικά καταλύματα, ή σε συμφωνητικά που υπεγράφησαν αλλά αυτό που συνάντησαν οι καταναλωτές δεν ήταν αυτό που ζήτησαν, συμφώνησαν και πλήρωσαν.

«Μήπως είναι λίγες γιατί δεν έχουμε ακόμη την νοοτροπία ως καταναλωτές να καταγγέλλουμε εγγράφως διεκδικώντας το δίκαιο μας;» Ρωτήσαμε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (8-7-2022) την κ. πρόεδρο για να την ακούσουμε να απαντά ότι μπορεί να ισχύει κι αυτό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι λίγοι εκείνοι που είναι σωστά ενημερωμένοι και γνωρίζουν τα δικαιώματα του καταναλωτή. Επίσης, λίγοι και αυτοί που κάνουν την καταγγελία τους εγγράφως στην ΕΚΠΟΙΖΩ, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε άλλες Οργανώσεις για τον καταναλωτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι σπάνια κάποιος θέλει να «χαλάσει» τις διακοπές του, για να ασχοληθεί με διαμαρτυρίες. Προέτρεψε δε πάντα να το κάνουν εγγράφως κι αναλυτικά.

Κάλεσε δε όσους και όσες είναι να κάνουν τις διακοπές τους να επιβεβαιώσουν και με ένα email ότι έχουν συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων, πριν αναχωρήσουν για τον τόπο τουριστικού τους προορισμού. Όσον αφορά στην τύχη των καταγγελιών. Η κα Καλαποθαράκου ήταν κατηγορηματική πως υπάρχει το προστατευτικό πλαίσιο για τους καταναλωτές, τα δικαιώματά τους είναι εν ισχύ και η δικαίωση τους επιτυγχάνεται.

Σε ερώτημα τέλος αν μια «τουριστική επιχείρηση» έχει δικαίωμα να μην επιστρέψει στον πελάτη της οποιοδήποτε ποσό, που ο πελάτης έχει καταβάλει, για την εκτέλεση της σύμβασης και αντί της επιστροφής χρημάτων, να προσφέρει στον πελάτη, παροχή τουριστικής υπηρεσίας όμοιας ή αντίστοιχης με αυτήν στην οποία αφορούσε η καταγγελθείσα σύμβαση; Η κα πρόεδρος είπε ότι αυτή η δυνατότητα ήταν σε ισχύ την περίοδο της πανδημίας, τώρα δεν ισχύει, η τουριστική επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα χρήματα του καταναλωτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος