Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Προσφεύγει στο ΣΕΠΕ για τη μη καταβολή των τριετιών σε εργαζόμενους

Σε ανακοίνωση-καταγγελία προχώρησε η Ο.Ι.ΥΕ. καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Ομοσπονδία από εργαζόμενους, κύρια στις εταιρείες εργολαβίας φύλαξης και καθαριότητας –και όχι μόνο- όπου οι εργοδότες βρίσκουν νέους τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή από 1.1.2024 της αύξησης των μισθών, που προκύπτουν από την επαναφορά της υποχρεωτικής καταβολής του επιδόματος τριετών, μετά τη ψήφιση του Ν. 5053/2023.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία “Μια σειρά από εταιρείες, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την ΠΥΣ 6/2012 και, οι οποίοι μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο δρόμο.

Άλλες εταιρείες, εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας με πονηρό τρόπο, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Φυσικά υπάρχει ο γνωστός όρος, ότι η οικειοθελής παροχή, είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή, μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών η επιδόματα, που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη».

Αρκετές εταιρείες μάλιστα στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων, φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων, να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα!, αλλιώς θα απολύονται! Δηλαδή, ακόμα ένας εκβιασμός προστίθεται στους εργαζόμενους.

Όπως είναι φανερό, οι εταιρείες μετέρχονται κάθε αθέμιτης και παράνομης πρακτικής, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική καταβολή των τριετιών, να αποθαρρύνουν

τους εργαζόμενους να τις διεκδικήσουν και, να συνεχίζουν να τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες. “

Η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους (ακόμα και ανώνυμα) να απευθύνονται στην Ομοσπονδία και τα σωματεία , προκειμένου να προστατεύσουν τα ελάχιστα δικαιώματά τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οργάνωσή θα απευθυνθεί και στο ΣΕΠΕ προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία επιχειρήσεων που παρανομούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος