Όλα τα βήματα για την ταχύτερη έκδοση σύνταξης – Συμβουλές από πιστοποιημένο στον ΕΦΚΑ εργατολόγο (video)

Στη μάχη για την έκδοσή συντάξεων ρίχνονται 179 δικηγόροι και λογιστές. Για τον αγώνα με τον χρόνο και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιώτες που θα συνδράμουν στον ΕΦΚΑ, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κουτσούκος, εργατολόγος, περιγράφοντας το πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν ταχύτερα τη σύνταξή τους.

«Είναι για πρώτη φορά μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σκοπός είναι η επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων. Προτεραιότητα έχουν, στην πρώτη φάση, ασφαλισμένοι που προέρχονται από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ γι’ αυτή την υπεύθυνη εργασία.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τον ειδικό, στον πιστοποιημένο επαγγελματία του e-EΦΚΑ, δεν μπορούν να απευθυνθούν μισθωτοί με μειωμένο ωράριο ή κυμαινόμενες αποδοχές, απασχολούμενοι σε φασόν καθώς και όσοι ασχολούνται με το θέαμα – ακρόαμα (π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης).

H υπηρεσία αυτή δεν αφορά, επίσης, υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Η προσπάθεια, όσο εντείνεται, θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής σύνταξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εργατολόγος διευκρινίζοντας ότι ο ενδιαφερόμενος, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.efka.gr), να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για συνταξιοδότηση και να επιλέξει τον πιστοποιημένο επαγγελματία από την λίστα του ΕΦΚΑ.

O πιστοποιημένος επαγγελματίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συντάξει σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης. Αν μέσα σε ένα μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης.

Η παροχή των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους είναι δωρεάν. Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούκος, ο πιστοποιημένος ιδιώτης-συνεργάτης του ΕΦΚΑ, ευθύνεται ατομικά για τις τυχόν παραλείψεις και κυρώσεις.

«Είναι μια πολύ υπεύθυνη δουλειά και ο πιστοποιημένος στον ΕΦΚΑ (λογιστής, φοροτεχνικός ή δικηγόρος) θα πρέπει να έχει και την κατάρτιση και την σοβαρότητα για να ανταποκριθεί καθώς είναι μια απόφαση που δεν ανατρέπεται εύκολα», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Και όπως διευκρίνισε, η διαδικασία αυτή αφορά τις νέες αιτήσεις των εν αναμονή συνταξιούχων γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα από το υπουργείο για να μπορούν οι πιστοποιημένοι στον ΕΦΚΑ να αναλάβουν και υποθέσεις παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν δύο και τρία χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος