Γ. Οικονόμου: Η τιμή της βενζίνης δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας

«Οι τιμές στη βενζίνη ξεφεύγουν επικίνδυνα. Πρόκειται για μία δαπάνη, η οποία στην ουσία αφορά τους πάντες και ως ένα βαθμό είναι μη ελαστική, καθώς είναι αναγκαία για να πάει ο άλλος στη δουλειά του, για να μεταφερθούν αγαθά. Είναι σαφές ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη για το μετριασμό των επιπτώσεων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Θα έχουμε καλή είδηση για το σύνολο των τομέων της αγοράς, καθώς οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες, γίνονται ανυπέρβλητες. Με τρόπους στεχευμένους, με τρόπους καλά μετρημένους και σχεδιασμένους θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι που είπε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα. «Θα είναι ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτοί που λένε εύκολες κουβέντες «μειώστε το ένα, ρίξτε το άλλο», δεν λένε ότι από τα έσοδα αυτά στηρίζεται το κοινωνικό κράτος, η πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, οι παροχές στην υγεία. Αν όλα αυτά τα έσοδα τα μηδενίζαμε ξαφνικά, από που θα στηριζόταν το κοινωνικό κράτος; Θα έρχονταν και θα έβαζαν καινούργιους φόρους η θα δανείζονταν για να πάει ξανά το χρέος στα ύψη και να το επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος;» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης είπε ότι η διεθνής πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, εκεί που διαμορφώνονται, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, όχι μόνο ενδιαφέροντος, από ξένα Μέσα, ξένες προσωπικότητες, ηγέτες κλπ, αλλά και στη σύνοδο κορυφής που έγινε στη Γαλλία.

«Μόλις είδαν οι αγορές ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην ουσία, στον πυρήνα του προβλήματος, αντέδρασαν θετικά, πήγε προς τα κάτω η τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να συνδυαστεί με μια σειρά κι άλλων ενεργειών που έχουν να κάνουν συνολικά με τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς διεθνώς» τόνισε.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών να αντικατασταθεί. «Θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις. Κυρίως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να δούμε πόσο περισσότερους μπορούμε να συμπεριλάβουμε. Διότι εδώ πλέον οι δυσκολίες δεν είναι μόνο στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκεί είναι τεράστιες και μεγάλες, αλλά και η οικογένεια που έχει παιδιά, που πληρώνει φροντιστήρια, που τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όλος αυτός ο κόσμος περνάει δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων, χωρίς να λέμε ψέματα στον κόσμο» είπε.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ανέφερε ότι η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή για τρεις βασικούς λόγους. «Πρώτον, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, διότι οι θέσεις της χώρας, ταυτίζονται με το διεθνές δίκαιο. Και τρίτον, διότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα» είπε.

Για εκλογές σημείωσε ότι «θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει και θα τις κερδίσει ο πρωθυπουργός». Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Είναι στον αστερισμό του τριημέρου που έκανε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορεί να καταλάβει το διεθνές πεδίο. Από το μένος του για τον Μητσοτάκη, δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέγεθος της κρίσης και δεν μπορεί οι προτάσεις του να είναι προσαρμοσμένες στα μεγάλα διακυβεύματα που παγκοσμίως εξελίσσονται. Είτε έχει τεράστια άγνοια και αυτός και το επιτελείο του για την αιτία της εξωγενούς κρίσης που περνάμε, είτε ο λόγος του χαρακτηρίζεται από τεράστιο βαθμό υποκρισίας. Και τα δύο είναι απαράδεκτα για το θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Όπως έκανε και στην κρίση της πανδημίας, έτσι και τώρα, ο κ. Τσίπρας δημαγωγεί, ψευδολογεί» τόνισε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό που έχει στο μυαλό του είναι να αξιοποιεί κάθε μέρα που περνά για να κάνει την Ελλάδα δυνατότερη, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να συνεχίζουμε μια πολιτική που εξασφαλίζει στην Ελλάδα δίκαιη ανάπτυξη για όλους. «Ο κ. Τσίπρας πάει στη βουλή και κάνει αυτήν την αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, την ώρα που ξέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί και να του απαντήσει» είπε και πρόσθεσε «είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν κι αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, τις αερολογίες που οδηγούν στα άκρα, να βρουν πρόσφορο πεδίο. Πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά σε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος