Οικοδομικός οργασμός: Αυξάνεται η ζήτηση για καινούργια διαμερίσματα (video)

Παραδοσιακά η οικοδομή στην Ελλάδα είναι από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης. Προς αυτό βοηθούν η πίστωση, που άνοιξε μετά από χρόνια χειμερίας νάρκης, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών και η απαλλαγή των νεόδμητων από τον ΦΠΑ.

Εκσκαφείς και μπετονιέρες έπιασαν δουλειά… Στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά τρυπάνια άρχισαν να χτυπούν, οικοδομές να σηκώνονται και η ζήτηση για καινούργια διαμερίσματα να αυξάνεται.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ποιοτικά σπίτια, με ενεργειακές προδιαγραφές …λείπουν τέτοιες κατασκευές και ο κόσμος πλέον τις ζητάει. Αυτό είναι το στοίχημα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας Στέλιος Πατσουμάς.

Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021 τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά εκτοξεύθηκαν στο 85% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 η αύξηση στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα της χώρας έφτασε το 27,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020.

«Η έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας οφείλεται και στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, κατά ένα ποσοστό, που διευκολύνει μηχανικούς και πολίτες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά τις προεγκρίσεις της Πυροσβεστικής που ενσωματώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, σύντομα θα διασυνδεθούν τα δασαρχεία και η αρχαιολογία.

«Είναι εύχρηστο το σύστημα, μας έχει βοηθήσει γιατί πλέον δεν στηνόμαστε σε ουρές στις πολεοδομές. Ήταν άλλωστε μονόδρομος στον καιρό της πανδημίας» σημείωσε η αρχιτέκτονας Σοφία Λάγιου.

Την ίδια ώρα, η απαλλαγή των νεόδμητων από τον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την κατασκευή νέων οικοδομών, μετά από μία δεκαετία στασιμότητας. Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών που βρίσκονται και αυτά στη δίνη της ακρίβειας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος