Oι «Συνδέσεις» στη Ρεβυθούσα: Εξήντα δύο πλοία «έπιασαν λιμάνι» φέτος μεταφέροντας 4,5 εκατ. κυβικά LNG (video)

Array

Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας που διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο βρέθηκε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κατερίνα Μπατζάκη η οποία συνομίλησε με τον Αριστοτέλη Νάστο, διευθυντή της εγκατάστασης την ώρα που ένα πλοίο έδενε στο λιμάνι.

«Από την αρχή της δημιουργίας της Ρεβυθούσας το 2000 έχουν προσεγγίσει και εκφόρτωση 690 πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ από την αρχή του χρόνου έχουμε δεχθεί 62 πλοία» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Νάστος.

Η σημασία της Ρεβυθούσας για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. «Από την αρχή της χρονιάς έχουμε δεχθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά LNG που αυτό μεταφράζεται περίπου στις 28 τεραβατώρες (TWh) σε ενέργεια» ανέφερε ο διευθυντής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ρεβυθούσα εξασφάλισε 28 τεραβατώρες σε ενέργεια

Όπως αποκάλυψε η κύρια χώρα από την οποία προμηθευόμαστε LNG είναι από την Αμερική ενώ έχουμε πάρει φορτία από την Ισπανία, την Αλγερία, από το Ομάν και την Ινδονησία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που η Ρεβυθούσα είναι τόσο σημαντική για τη χώρα μας ο κ. Νάστος διευκρίνισε ότι με τα πλοία εξασφαλίζουμε τις διαφορετικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. «Από έναν αγωγό (αερίου) έχουμε έναν προμηθευτή, από το λιμάνι της Ρεβυθούσας έχουμε προμήθεια LNG απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού γιατί έχεις πολλές εναλλακτικές πηγές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο εαν η Ρεβυθούσα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ο κ. Νάστος εξήγησε ότι η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας είναι 225.000 κυβικά LNG, το οποίο χωράει σε τρεις δεξαμενές. Ταυτόχρονα, με τη συνδρομή της πλωτής δεξαμενής, η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 370.000 κυβικά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για πόσες ημέρες έχει επάρκεια η χώρα

«Αυτό εξασφαλίζει μία επάρκεια χωρίς να έρθει πλοίο από 12 έως 15 ημέρες με τη μέγιστη αεριοποίηση», πρόσθεσε ο διευθυντής εγκατάστηας της Ρεβυθούσας.

Και όπως είπε, «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υποδεχτούμε αυτή την κρίση και αυτόν τον χειμώνα και να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του δικτύου για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με τον ειδικό η Ρεβυθούσα τροφοδοτεί το δίκτυο φυσικού αερίου σε ποσοστό 45%, το οποίο αν παραστεί ανάγκη μπορεί να φτάσει και το 100%.

Όπως εξήγησε το LNG που μεταφέρεται με πλοία, αποθηκεύεται στις δεξαμενές, αντλείται με αντλίες, θερμαίνεται για να γίνει αέριο και διοχετεύεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς το δίκτυο όλης της χώρα, το οποίο συνδέεται με τις βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Νάστο η αναλογία υγροποιημένου με αέριο είναι περίπου 1 προς 600, δηλαδή ένα πλοίο LNG αντιστοιχεί με 600 πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος