Οι Έλληνες οδηγοί εξακολουθούν να φουλάρουν καύσιμα στη Βουλγαρία – Τι καταγγέλλει ο Θ. Κιουρτζής, πρόεδρος των πρατηριούχων (video)

Array

Για τα αυξημένα επίπεδα των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης μίλησαν στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα και ο Θέμης Κιουρτζής, πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι Έλληνες οδηγοί, αναζητώντας πιο οικονομικές τιμές, περνάνε τα σύνορα και γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

«Έχουμε κάνει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών, έστω και δοκιμαστικά η κάρτα του Πολίτη και το Fuel Pass να παίρνουν φθηνό καύσιμο, όπως σε γειτονικές χώρες» δήλωσε ο κ. Κιουρτζής.

Όπως υποστήριξε στην ΕΡΤ, αν ισχύσει αυτό, η Πολιτεία θα καταλάβει ότι το έσοδο που θα έχει από την αύξηση των πωλήσεων θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και θα ισοσκελίσει αν θέλετε, τη μείωση των εσόδων από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης.

«Οι αυξημένες πωλήσεις θα φέρουν εξισορρόπηση στα έσοδα από τη μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης» υποστήριξε ο πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αναφέροντας ότι θα πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά αυτή την πρόταση.

Από την πλευρά της η κ. Ζάγκα κατήγγειλε ότι όταν υπήρχε η επιδότηση με το Fuel Pass ήταν πολλοί οι πολίτες που πήγαινανν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι πιο χαμηλές.

Θα ανέβουν τα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου

Αναφορικά με τα καινούργια τιμολόγια στο πετρέλαιο θέρμανσης «από την 1η Ιανουαρίου θα ανέβει» και εξήγησε γιατί είναι βέβαιη αυτή η αρνητική εξέλιξη για τους καταναλωτές.

«Όσοι θέλουν να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης, να πάρουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να επωφεληθούν τα 25 λεπτά, συν τα τριάμισι (σ.σ. η έκπτωση από τα διυλιστήρια)» ανέφερε η κ. Ζάγκα. Μιλώντας για την τιμή στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη τόνισε ότι η απλή αμόλυβδη είναι γύρω στο 1.80 €/λίτρο  ενώ το απλό πετρέλαιο, στην Αττική πωλείται προς 1,76 €/λίτρο.

«Τον τελευταίο καιρό είχαμε πτώση 15 – 20% στα μαγαζιά μας γιατί ο κόσμος έκανε μια οικονομία», πρόσθεσε η πρόεδρος των Βενζινοπωλών της Αττικής.

«Ήμασταν η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμόλυβδη, λόγω φόρου, και τώρα γίναμε δεύτερη. Δηλαδή ανεβαίνουμε αντί να κατεβαίνουμε» τόνισε εξηγώντας ότι  όσο δε μειώνεται ο ειδικός φόρος ή έστω το ΦΠΑ που πιάνουν το 60% της τιμής δεν πρόκειται να δούμε φθηνό καύσιμο.

Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει το ρίσκο ώστε το καύσιμο να μην είναι πια είδος πολυτελείας.

Τα παράπονα των βενζινοπωλών

Ο κ. Κιουρτζής εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 13 λεπτά. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να τα βάζει με τους πρατηριούχους λέγοντας ότι είναι δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση που έχουν.

«Βράζουν οι πρατηριούχοι και ως προς το Παρατηρητήριο Τιμών με τις 3.000 ευρώ πρόστιμο που μας βάζουν σε περίπτωση που δε διορθώσουμε την τιμή εντός της εβδομάδος», προσέθεσε λέγοντας ότι είναι άδικο το αρμόδιο υπουργειο να δείχνει τον πρατηριούχο ότι ευθύνεται για το κόστος του καυσίμου.«Δεν μπορείς να βάλεις σε κάποιον 5.000 ευρώ πρόστιμο γιατί κέρδισε 2 ευρώ τη μέρα. Επειδή ο κ. Γεωργιάδης είναι άνθρωπος της αγοράς, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει να σταματήσει η αδικία απέναντι στους πρατηριούχους».

Και όπως είπε, αν θέλει η Πολιτεία να έχουμε νομιμότητα στην αγορά θα πρέπει να έχουμε διαφορετικά τα πράγματα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος