Οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν να αποκλείσουν ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους συμμάχους της να αποκλείσουν ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ενισχύοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε λίγο αργότερα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  Το Βερολίνο είχε αρχικά εκφράσει αντιρρήσεις για αυτό το μέτρο.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Βρετανία και την Ε.Ε, περιορίζοντας επίσης τη δυνατότητα στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει το ρούβλι. Θα βάλουν τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» για μέλη της ρωσικής ελίτ και τις οικογένειές τους και θα στοχεύσουν ιδιώτες και οργανισμούς που στηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμήνυσε ότι «θα εμποδίσουμε τον Πούτιν να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή».

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των αγορών μας, με αποτέλεσμα η δύναμη του Πούτιν πλέον να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του να μην είναι επαρκής», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε ότι «θα εγκλωβίσουμε τα οικονομικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και με αυτόν τον τρόπο θα παγώσουμε τις συναλλαγές της και τη δυνατότητα ρευστοποίησης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «όλος ο πλανήτης παρακολουθεί την αποφασισμένη και γενναία αντίσταση του ουκρανικού στρατού και του λαού. Ο ρωσικός στρατός προχωρά σε βάρβαρες πράξεις στην Ουκρανία, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». Τόνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επιχειρεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά αυτό που κάνει είναι να καταστρέφει και το μέλλον της δικής του χώρας».

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος